Els conflictes veïnals són els problemes que més han atès en el Servei de Mediació Ciutadana de Mataró. Dels 175 casos duts a terme per aquest servei, 69 eren problemes de convivència amb els veïns. “Abans picàvem a la porta del veí per demanar que baixés la música i ara volem recuperar amb aquest servei els mecanismes democràtics de parlar, dialogar les coses”. La diputada de l’Àrea d’Igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona, Imma Moraleda, ha visitat aquest dimecres, dia 1, les instal·lacions i ha explicat que en l’actual societat, on “hi ha menys temps per dedicar a coses que feiem abans”, el Servei de Mediació “serveix per substituir les pràctiques comunicatives de temps enrere”. L’Alcalde, Joan Antoni Baron, ha destacat els beneficis d’utilitzar aquest servei: “S’han reduït les denúncies i així s’eviten les costoses i feixugues tramitacions judicials”.
Dels casos rebuts al Servei d’Atenció Ciutadana, 140 són nous i 35 són expedients anteriors que s’han reobert o estaven en tràmits en el traspàs de l’any. Un dels tècnics presents a la visita ha explicat que “no es tracta d’acords rígids, sinó que són bastant flexibles i es poden revisar segons les situacions com per exemple en famílies a l’hora de pactar horaris escolars”. Malgrat que des del Servei “fem seguiment per veure si es compleixen els acords”, és inevitable que “es reobrin casos o que acabin als jutjats”. Els casos derivats de relacions interpersonals ocupen un gran gruix del total, amb problemes de convivència (35), de sorolls (11), per neteja (7), per obres (5) i d’altres tipologies (23). La mediació familiar, les activitats econòmiques, el civisme i espais públics són les altres problemàtiques que han abordat en aquesta instal·lació. En total, s’han fet 40 casos més respecte el mateix període
Aquest recinte es troba en el carrer Sant Joaquim número 3 i té un horari d’atenció de dilluns a dijous de 10 a 19 i els divendres de 10 a 14. L’Ajuntament de Mataró té el suport de la Diputació per impulsar la mediació ciutadana. L’últim conveni s’ha signat aquest mes de setembre i compta amb una dotació per part de la diputació de 75.000 euros, que representen el 30% del cost total del servei. Moraleda ha explicat que aquest Servei de Mediació “es troba actualment a 23 ajuntaments de tot Catalunya i a dos consells comarcals”. “Arribarem aviat als 30 ajuntaments”, ha afegit.
Mediació a les escoles
El Servei de Mediació Ciutadana està treballant per desenvolupar programes d’assessorament i conscienciació de la bona convivència i bones pràctiques cíviques. L’Ajuntament ha treballat amb els CEIPs Mare de Déu de Lourdes, Balmes i l’Escola Pia Santa Anna en l’elaboració del diagnòstic i la construcció del pla de treball 2008-2009. Alguns d’aquests centres també han incorporat cursos per millorar les habilitats comunicatives, fent el seminari ‘Anàlisi de la comunicació família-escola’, creant un ‘Punt d’entesa’ i donant assessorament en la gestió dels conflictes.
Comentaris