Imatge de les obres de rehabilitació de l’escola Sainte Thérèse de Sokone.
Imatge de les obres de rehabilitació de l’escola Sainte Thérèse de Sokone.

capgros.com

El comprovant de la solidaritat

Una delegació dels Amics de l'Escola Pia al Senegal va comprovar el mes de juliol en un viatge com estan els projectes promoguts des de l'entitat

Contra el pessimisme general al qual condueix mirar els telenotícies diàriament als televisors, petites realitats que si bé no resoldran el problema en global si que serviran per portar esperança a alguns habitants de la castigadíssima Àfrica. Aquesta sembla ser la divisa de l'Associació d'Amics de l'Escola Pia al Senegal, que avui dimecres dia 23 ha valorat molt positivament en la seva junta directiva l'estat dels tres projectes que té entre mans en aquest país africà. Aquest juliol tres membres de l'entitat van anar a comprovar sobre el terreny en quin grau d'execució estan aquests projectes, acompanyats per la regidora de Cooperació, Maria Rosa Cuscó, i la cap de la secció de Cooperació de l'Ajuntament de Mataró.

El primer projecte que el grup va visitar és la pista poliesportiva construïda entre 2001 i 2002 al Centre Notre-Dame d'Afrique, a la capital del país, Dakar. Aquesta tenia un pressupost inicial de 1.913.7780 pessetes, malgrat que alguns problemes en l'execució van fer que el seu cost fos una mica més elevat, i va ser sufragat en un seixanta per cent per l'Ajuntament i la resta per l'entitat. Els integrants de l'expedició van poder comprovar el funcionament de la pista amb els entrenaments d'alguns equips, però a causa de l'assentament del terreny i del tipus de materials utilitzats ja han aparegut alguns desperfectes que obligaran a preveure la seva reparació a mig termini. En aquest cas es treballa –com prefereixen sempre les ONG- amb una contrapart, l'Association Education Solidaire.

La segona visita dels mataronins va ser al sud del país, per trepitjar el terreny on es construirà el nou centre social i comunitari de Kabrousse, a la regió de Ziguinchor (Casamance). Aquest és el projecte més ambiciós dels promoguts, fins aquest moment, per l'entitat amb un pressupost inicial de 228.229,38 euros. D'aquesta quantitat, 218.401,32 euros corresponen a la compra del terreny, la construcció i la posada en funcionament. La part restant, es dedicarà a sensibilització i control en l‚execució dels treballs. La recerca de finançament per aquest projecte es farà durant els exercicis 2006 i 2007 i l'execució tindrà lloc durant els anys 2007 i 2008.

El tercer dia al Senegal, els components de l'expedició es van dirigir, per carretera, a Sokone, creuant Gàmbia, per veure-hi un altre projecte que en aquest cas ja s'està duent a terme: les obres de rehabilitació de l'escola Sainte Thérèse de Sokone, que a més del suport de l'Ajuntament de Mataró i d'altres consistoris del Maresme ha rebut també l'ajut de la Fundació La Caixa. El pressupost inicial era de 57.625,59 euros, tot i que posteriorment es va presentar una ampliació per import de 12.779,40 euros. Els canvis en l'execució de les obres, optant per materials de millor qualitat -criteri compartit pels responsables municipals- probablement faran necessària una segona ampliació.

Finalment, la comitiva mataronina va desplaçar-se a vint quilòmetres de Sokone, on es troba el centre educatiu de Toubacouta, construït entre el 2002 i el 2004 amb un pressupost de 142.764,02 euros. Els integrants del seguici han valorat molt positivament aquesta visita perquè van poder comprovar que el centre, tot i que només funcionava parcialment amb motiu de les vacances escolars, complia tot el que es va proposar inicialment i s'havia anat millorant amb les ampliacions corresponents. Justament enguany s'ha de presentar l'informe de seguiment i tancament d'aquest project.

Després de dos dies a Sokone, l'expedició va tornar a Dakar, darrera etapa del viatge, on van aprofitar per visitar l'escola de Sam Sam i les obres del nou centre educatiu de Thiarroye. Durant tot el recorregut també s'han conegut altres centres dirigits pels escolapis al Senegal, com l'Escola Joseph Fayé d‚Oussouye, la Granja Escola de Karang o el Centre Catalunya de Sokone i, a més, ha pogut conviure amb diferents comunitats i conèixer de primera mà la realitat d'aquell país africà. Òbviament no hi ha com poder anar als llocs per conèixer, in situ, l'ús que es fa dels diners invertits en projectes solidaris d'aquest tipus.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive