El 1856 els germans maristes Hermenegild Coll i Valldemia, Pelegrí Ferrer i Ramon Cuspinera funden un nou Col·legi a la Masia Can Miralpeix amb l'objectiu d'una educació moderna, integral i cristiana. D'això en fa cent cinquanta anys, i el proper dimecres, dia 1, el Col·legi Maristes Valldemia recordarà l'efemèride amb l'inici d'un grapat d'activitats que tindran continuïtat al llarg de tot el 2006. El mateix dia s'inaugurarà a la sala d'usos múltiples del centre l'exposició Valldemia 150 anys, un repàs retrospectiu a través de fotografies històriques i objectes educatiu. El programa d'actes també preveu la presentació del gegant de l'escola, el proper 5 de febrer, i l'edició d'un opuscle de la història del Col·legi, que vindrà acompanyat d'una edició retallable amb tres imatges.
Valldemia ha viscut de tot al llarg d'aquests 150 anys, però mai ha perdut el caràcter propi d'escola cristiana; fet que li ha permès arribar fins al bon moment actual, afirma el director del centre i germà marista, Xavier Giné. Al llarg de tot aquest temps, són molts els alumnes que han passat per Valldemia, des dels que feien vida al Col·legi, fins als alumnes que han estudiat al centre des del 1973, any en què va finalitzar l'internat. Per aquest motiu, la direcció ha cregut convenient que siguin els antics alumnes els protagonistes de la celebració. L'Associació que els reuneix, constituïda l'any 1912, ha organitzat una jornada d'antics alumnes pel proper 12 de febrer i intervindrà en el cicle de conferències i de concerts programats per celebrar els 150 anys d'història de l'escola. Un antic alumne i membre de la Comissió 150è aniversari de Valldemia, Josep Prat Molist, destaca l'emotivitat d'aquestes trobades: Quan es troben antics companys de classe que estudiaven i vivien al Col·legi, les escenes són molt emotives; molta gent va passar una part molt important de la seva vida a Valldemia.
Una llarga història
Trenta anys després de fundar el Col·legi Maristes Valldemia, els germans maristes funden l'escola de Sant Simó. Un any després, el 1887, adquireixen el Col·legi Valldemia. Mentre l'escola dóna els seus primers passo, el canvi de segle aporta al Col·legi Valldemia el seu primer guardó: la Medalla d'Or de l'exposició de París, distinció que rebien els centres d'ensenyament de qualitat. El 1903, el Col·legi de Sant Simó es trasllada al carrer Sant Josep i, entre el 1912 i 1922, es porten a terme reformes a l'edifici de Valldemia a càrrec de l'arquitecte noucentista, J. Goday. Durant els convulsos anys de la Guerra Civil, l'escola es converteix en un Hospital de Sang per, posteriorment, tornar a ser una escola. A meitats dels cinquanta, en la celebració del centenari, el consistori de Mataró atorga la Medalla de la ciutat al centre.
El 1972 els maristes tanquen l'escola de Sant Josep i els alumnes i professors s'incorporen a Valldemia. Això, un any abans que es posés punt i final a l'internat. Des d'aleshores, Valldemia s'ha adaptat a les exigències del BUP implantant el sistema mixte d'ensenyament i ha realitzat nombroses obres, com la construcció del pavelló esportiu i la renovació de Can Miralpeix per a l'etapa infantil.
Actualment, el Col·legi compta amb uns 1200 alumnes de 3 a 18 anys i 90 professors. A més, té un total de sis associacions vinculades: l'Associació de Pares, l'Associació d'Antics Alumnes, l'Agrupament Escolta La Soca, l'Associació Juvenil Mà Oberta-Cor Obert, el Club Esportiu Valldemia-Maristes i l'ONG SEG-Mataró.
Llegeix l'article relacionat que n'ha escrit Manuel Cusachs
-
Comentaris