El Bus de l'Estatut fa parada avui a Mataró des de les onze del matí per recordar els mataronins que el motor estatuari ja està en marxa. Els visitants més matiners han estat l'alcalde Joan Antoni Baron i el regidor de Participació Ciutadana, Ivan Pera, que s'han interessat per les explicacions dels monitors mentre visitaven les instal·lacions d'aquest autobús informatiu.
L'alcalde ha valorat positivament que el país es doti d'un nou estatut i ha destacat la importància de la participació de la ciutadania. "Penso que és una iniciativa important de participació per tal que l'Estatut respongui a les necessitats dels ciutadans", ha afirmat l'alcalde. Baron ha opinat també sobre el paper que han de tenir els municipis en el nou text estatuari: "Els ajuntaments necessitem que se'ns reconegui la capacitat de governar i que se'ns doti de recursos", ha explicat. Per la seva banda, Ivan Pera ha comentat que la cultura del nostre país s'ha fet gràcies a la participació ciutadana: "El bus l'únic que fa és recordar a la gent que té mitjans per fer-se sentir", ha afegit el regidor.
El vehicle divulgatiu, que s'inclou dins de la Campanya de Participació endegada per la Generalitat, té l'objectiu de difondre el procés de reforma estatutària iniciat a Catalunya i informar sobre l'Estatut actual i el de 1932. A més, el Bus també facilita la participació de tothom en l'elaboració del nou text.
Aquest autobús informatiu s'ha instal·lat a la plaça Santa Anna i estarà obert al públic d'onze a dues de la tarda i de cinc a nou del vespre.
Els mitjans per a la participació
El Bus posa a disposició dels visitants dues modalitats per poder participar en l'elaboració del nou text estatuari. Els ciutadans poden fer arribar les seves suggerències connectant-se a la web de l'Estatut en la petita aula informàtica que s'ha habilitat dins de l'autobús. Tot i així, també està disponible una bústia mòbil que recull les idees de tothom que vulgui contribuir en el nou Estatut. Segons explica Jordi Alguer, un dels responsables del vehicle, "Les suggerències seran recollides pel govern en un informe que es passarà a la ponència parlamentària que s'encarrega d'elaborar el nou Estatut".
D'altra banda, l'autobus compta també amb una exposició informativa que, amb l'ajuda l'explicació de dos monitors, informen els assistents de tots els aspectes de l'Estatut d'Autonomia. "La gent s'interessa sobretot pel finançament, les competències i els drets socials del nou Estatut", explica el monitor Jordi Alguer. "És normal que s'entablin discussions entre els visitants, que s'interessen molt per l'explicació", afegeix.
La resposta de la ciutadania
El vehicle informatiu de l'Estatut ha visitat ja una trentena de localitats catalanes i a totes ha tingut una bona acollida del públic. La mitjana d'assistents diària varia depenent del municipi, però generalment oscil·la entre els trenta i els cinquanta visitants. "De totes maneres no és bo que l'assistència sigui massiva perquè interessa que poguem atendre bé a cadascun dels visitants", explica Alguer.
Manifestació de la CUP en contra
Aquesta iniciativa de la Generalitat no convenç tothom. En aquest sentit, la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) ha fet aquesta tarda a la plaça Santa Anna un repartiment d'octavetes per mostrar la seva oposició a la reforma de l'Estatut: "Això no té res a veure amb un procés participatiu, sinó que és pur teatre", ha explicat Juli Cuéllar, membre de la CUP. I ha afegit: "Des de la CUP pensem que no necessitem cap nou estatut, sinó tenir el dret a l'autodeterminació per ser un poble lliure". Per la CUP, l'autobús de l'Estatut l'únic que fa és recollir opinions no vinculants: "A l'hora de decidir seran els polítics els qui tindran l'última paraula i dubtem fins i tot de que s'ho llegeixin", ha afirmat Cuéllar.
Comentaris