-
-

V. B.

Editen un llibre per donar a conèixer la cultura musulmana als mataronins

La publicació, escrita per Josep Palacios, ha estat promoguda per dues entitats culturals musulmanes de la ciutat en col·laboració amb l'Ajuntament

Les dues associacions culturals musulmanes de Mataró, Al Ouahda i Annour, han impulsat en col·laboració amb l’Ajuntament la publicació del llibre Coneixes els nostres veïns musulmans? Escrit per Josep Palacios, ex tècnic municipal i actual assessor del president de la Generalitat en matèria d’immigració, el llibre pretén ser una eina per combatre els tòpics negatius que existeixen sobre la nombrosa comunitat musulmana instal·lada a la capital del Maresme, i afavorir per tant la convivència entre les diferents cultures de la ciutat. Com si es tractés d’una espècie de manual sobre la cultura musulmana, Palacios desgrana en aquesta obra qüestions com la religió islàmica, la distribució geogràfica del món musulmà, o qüestions socials com la família, la situació de la dona, les pràctiques religioses, el calendari musulmà o les celebracions més destacades. L’autor va explicar en la seva presentació, dijous passat, que està escrit “de la manera més clara i estructurada possible” per convertir-lo en un “element d’apropament” que trenqui “el binomi religió islàmica / violència” generat sobretot arran del terrorisme d’arrel islamista radical.

Coneixes els nostres veïns musulmans? vol ser una resposta al complex fenomen migratori que ha viscut Mataró sobretot en la darrera dècada. Si a l’any 2002 la població nouvinguda era del 4%, aquest 2009 la xifra ja s’acosta al 17%. La ciutat compta amb unes 21.500 persones d’origen estranger, de les quals 18.000 són extracomunitàries. A la capital del Maresme s’hi reuneixen 102 nacionalitats diferents, que parlen fins a 120 llengües. La comunitat marroquina és la més nombrosa entre els nouvinguts, amb prop de 8.000 membres i amb una gran presència principalment als barris de Rocafonda i Cerdanyola. El regidor de Nova Ciutadania, Carlos Fernàndez, que també va assistir a la presentació juntament amb els representants d’Al Ouahda i Annour, va destacar que “la diferència de religió, llengua i cultura provoca que la relació no sigui senzilla, i que els espais comuns de convivència es vegin alterats pel desconeixement”. Fernàndez va assegurar que el llibre de Palacios “serà un pilar bàsic en les noves polítiques de sensibilització” que impulsarà l’Ajuntament a partir de 2010. Així mateix, es presentarà i distribuirà a diferents col·lectius i espais de la ciutat, com ara associacions de veïns o casals d’avis.

Palacios va reconèixer que el llibre pot “aixecar controvèrsia” ja que, tot i està escrit de manera senzilla i entenedora, toca temes complexos, com ara el paper de la dona dins la cultura musulmana. “No hi ha cap religió que es pugui equiparar amb la musulmana en matèria d’igualtat de drets entre homes i dones; una altra qüestió és la interpretació social que es fa d’aquesta religió”, va dir l’autor. Palacios va ser l’encarregat, juntament amb l’exregidora Consol Prados, de crear a l’Ajuntament de Mataró el Servei de Nova Ciutadania, l’any 2002. Actualment, l’autor treballa a la Generalitat assessorant el president Montilla en matèria de polítiques d’immigració.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive