Sis persones amb risc d’exclusió social es beneficien des del 31 de març de dos pisos municipals que l’Ajuntament de Mataró ha cedit a Betània Fogar de l’Esperança Jubileu 2000. L’objectiu d’aquesta col·laboració forma part del pla de promoció social 2006-2011, on es van establir accions concretes per treballar amb gent que volta pels carrers i no tenen on anar. Així ho ha explicat aquest dilluns, dia 7, la regidora de Benestar Social, Carme Esteban, en la signatura del protocol protocol per desenvolupar el projecte Pisos amb Suport Socioeducatiu que s’ha dut a terme junt amb el president de Betània, Fèlix Feliu i la presidenta de l’Assemblea Local de la Creu Roja, Anna Maria Guinart. Feliu ha comentat que la idea principal de Betània -entitat formada per Càritas Interparroquial Mataró, Conferències Sant Vicenç de Paül, Associació Jaume Pineda i Consell Pastroral de l’Arxiprestat de Mataró- en els seus inicis era “orientar l’acollida i rehabilitació social dels presos” tot i que s’ha mostrat molt satisfet amb el resultat d’aquesta col·laboració.
Esteban ha assegurat que no s’agafa “directament del carrer” a qualsevol persona, sinó que tenen marcats un mínims de tal manera que es pugui treballar per la seva reinserció. “Tenen un contracte de compromisos, drets i obligacions en el que mostren les seves ganes i un plus d’implicació”, ha explicat la regidora. Esteban ha destacat també el fet que els implicats “són conscients que són de les poques oportunitats que els queda”. Guinart ha assegurat que els “preparen fins arribar als pisos, i llavors han de poder volar sols”. “Es tracta de gent que ha tingut problemes en la vida i que tenen moltes mancances”, ha afegit la presidenta local de la Creu Roja, qui ha explicat també la clau de l`èxit: “treballar molt per poder treure la part més bona d’aquesta gent”. Guinart espera que en un futur aquests pisos puguin augmentar en nombre, podent tenir així més habitatges que mitjançant la rotació de persones que hi van passant puguin reincorporar-se socialment.
El projecte està enfocat cap a un col·lectiu molt concret: homes majors de cinquanta anys amb vincles socials i familiars fràgils, situació econòmica i d’habitatge precària i amb problemes amb l’alcohol, entre d’altres característiques. Les persones ateses tenen un seguiment tutelat amb dos treballadors, un educador social i una treballadora familiar, que duen a terme un mètode d’intervenció basat en l’adquisició progressiva de responsabilitats, hàbits i autonomia dels usuaris. Aquest suport s’avalua cada tres mesos per veure si cal canviar alguna cosa. El contracte d’estada del pis, superat un primer mes de prova, és d’un any prorrogable a un altre. En aquest període, tal i com ha indicat Esteban, s’espera que ja puguin “fer la seva vida lliurement”. Els pisos tenen entre 80 i 90 metres quadrats.
Aquest projecte és conseqüència d’una anàlisis de la Taula de Promoció Social, òrgan integrat per 22 entitats i institucions locals, que té com objectiu també el fet de garantir el dret a un habitatge digne dins la situació immobiliària actual, caracteritzada per la tendència a l’alça dels preus de lloguer i de compra que dificulta l’accés als col•lectius més desafavorits o vulnerables.
-
Comentaris