El cantant Raphael va ser un fenomen de masses a l'URSS, en plena Guerra Freda, fins al punt de ser un dels pocs cantants de l'Europa occidental capaç de saltar el teló d'acer. Un fenomen que explica el documental 'Raphael, desde Rusia con amor', codirigit pel periodista mataroní Jordi Rovira, i que es pot veure a la plataforma Movistar.
Rovira és l'autor de documentals de gran èxit com el dedicat a la fotògrafa Joana Biarnès o a l'humorista Eugenio. Aquest cop la figura analitzada és Raphael, un dels cantants espanyols més populars de tots els temps. En concret, la seva relació amb la Unió Soviètica, on va esdevenir un autèntic ídol.
Durant els anys 60 i 70 la Unió Soviètica establia un estricte règim de censura que impedia que grups com The Beatles o els Rolling Stones hi actuessin. Raphael, però, va aconseguir saltar-se'l. Ho va fer gràcies a la pel·lícula 'Digan lo que digan', que protagonitzava el cantant i que prop de 40 milions de persones van veure als cinemes soviètics. Per aquest motiu les autoritats soviètiques el van acabar convidant a actuar al país, on hi va realitzar diverses gires.
A través de desenes d'entrevistes, rodades a Sant Petersburg, Madrid i Barcelona, i amb molt de material inèdit extret en part de les "raphaelistes" (com s'autodenominen les fans de les repúbliques soviètiques), el documental ressegueix l'epopeia soviètica de Raphael, coincidint amb el 50è aniversari de l'estrena de 'Digan lo que digan' a l'URSS i amb els seixanta anys sobre els escenaris del cantant.
El documental es va estrenar el 24 de desembre i es pot veure a demanda a la plataforma Movistar. Està Dirigit per Xavier Baig i Jordi Rovira, i una coproducció amb TVE i Universal MusicSpain, amb la participació de Movistar Plus i la col·laboració de RLM i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Comentaris