Josep Maria Rovira és professor d’institut de dibuix tècnic i especialitzat en el dibuix infogràfic. Els seus coneixements de dibuix sumat als seus estudis de llicenciatura d’història i història de l’art han contribuit a que durant anys estudiés el patrimoni històric de Cabrera de Mar i en fes recreacions virtuals en 3D. “És una eina per donar a conèixer i divulgar de forma didàctica les restes arqueològiques“, explica Josep Maria. La recreació dels espais fa que ens poguem apropar a la vida d’aquests poblats del Maresme. L’any 2006 va rebre una retribució per part de la Generalitat que li va permetre crear la web cabrerademarpatrimoni.cat on ha exposat aquestes recreacions virtuals. Arrel d’aquest projecte acaba de publicar un llibre on s’aprofundeix en el tema.
Quina importància té Cabrera de Mar a nivell de patrimoni històric?
A Cabrera tenim restes del món ibèric i romà que arriben a ser didàcticament superior a Empúries. Això és així perquè a Cabrera hi ha un jaciment de l’època romana que es va abandonar completament 75 anys després de fundar-se per traslladar-se a la zona de Mataró. Les obres van quedar intactes, cosa que no passa a enlloc. Tant a Empúries com a Tarragona les ciutats van anar pervivint però les noves ciutats es van anar erigint al mateix lloc.
Això a Cabrera no passa, és com una ciutat que es queda congelada.
A més a més, el poblat ibèric de Cabrera és molt gran, té 10 hectarees, i actualment l’estan excavant amb un projecte universitari. Cabrera era la capital de la Laietania, que abarcava el Maresme, el Barcelonès, part del Baix Llobregat i els dos Vallesos.
Vosté ha divulgat aquesta informació del patrimoni de Cabrera a través del 3D
Sí, especialment a la web cabrerademarpatrimoni.cat on a més de recreacions virtuals hi ha textos molt estudiats. També tinc un canal de youtube al meu nom amb documentals sobre el patrimoni arqueològic de Cabrera. Sovint quan algú va a un jaciment només veu pedres però gràcies al 3D podem veure la vida tal com era. Ara acabo de publicar juntament amb altres experts el llibre “La vall de Cabrera de Mar a l’antiguitat, ibers i romans” on apareixen aquestes imatges virtuals, fotografies i textos que expliquen el passat d’aquests poblats. Aquest llibre és el resultat de molts anys de feina i estudi tant del patrimoni com de les eines informàtiques per recrear-lo.
Què li motiva a realitzar tota aquesta tasca?
Jo ho faig altruistament i ha estat una feina que he realitzat durant anys. La història i la creació d’imatges 3D són temes que m’interessen molt. A més a més, sóc una d’aquelles persones que es posa davant d’una església i es podria passar molta estona mirant les pedres! També he d’afegir que vinc d’una família on la cultura i l’art han estat molt presents, especialment per part del meu pare. Valoro molt aquestes coses que potser actualment no es valoren massa.
Quins són els seus propers projectes?
Fa només uns dies que s’ha possat a la venda el llibre- es pot trobar a les llibreries de Mataró i de Cabrera de Mar. I el mes que ve presentaré un documental del castell de Burriac al Casal de la Nova Aliança.
Comentaris