Durant la tarda de dijous, dia 12, els mataronins que passejaven pel davant de l'Escola Universitària, al passeig marítim, han pogut mesurar el nivell de diòxid de carboni que habitava en els seus cossos. La campanya de la Unió Europea "Help, per una vida sense tabac", ha aterrat a Mataró durant tota aquesta tarda per oferir gratuïtament una prova similar a la de l'alcoholèmia per detectar fins a quin punt el tabac afecta als ciutadans. Després d'aquesta prova, els que ho provaven podien endur-se un petit obsequi, com una pilota inflable o una polsera.
El mecanisme és el següent: agafar aire durant uns quinze segons per després expulsar-lo lentament en una màquina similar a la dels controls d'alcoholèmia que mesurar el nivell de diòxid de carboni dins el cos. Aquest, en no fumadors, no hauria de passar de cinc punts, malgrat que molts dels que ho han provat i han admès no ser fumadors tenien nivells més elevats deguts al ser fumadors passius. Les xifres han anat oscil·lant en els ciutadans que s'han acostat en les primeres hores de la tarda, ja que l'interval es movia entre els tres punts i els 80, que representa una mitjana de tres paquets de cigarretes diaris.
Tal i com explica Iago Garreta, estudiant de medicina i un dels que oferien el servei als ciutadans, quan el nivell passa els 10 punts significa que el cos "no té opció per recuperar els pulmons" i recorda que el nivell de contaminació màxim exigit en les ciutats europees "és de 8'5, que entra dins els paràmetres d'un possible fumador passiu". Garreta no ha vist cap sorpresa en "els resultats, que s'han correspost amb el volum de cigarretes de cadascuna de les persones que ho han provat", malgrat que alguns "no fumadors s'han sorprès de tenir un nivell alt com a fumadors passius". Per evitar-ho, una de les claus és, a banda de no fumar, "practicar esport amb regularitat". Malgrat això, la campanya es limita a medir el nivell de diòxid de carboni i, en cas de ser elevat, recomanar el camí de deixar de fumar i consultar al metge de capçalera per tal d'aconseguir-ho.
Aquesta prova està emmarcada en la tercera fase de la campanya europea que es va iniciar el març de 2005 i que pretén conscienciar al públic principalment jove, en recordar que segons xifres de la comissió europea, el tabac mata cada any 650.000 persones a tota la Unió Europea, de les quals 19.000 són fumadors passius. En aquesta campanya d'estiu, "Help" ha passat ja per Calafells, Vilanova, Badalona i té previst passar els tres següents dies a Lloret, Platja d'Aro i Sant Feliu de Guíxols.
Un vianant durant el control.
Comentaris