El Centre de Dia
El Centre de Dia

Xavier Amat

Diners encaminats a la solidaritat

Diumenge tindrà lloc la 4a edició del Mataró Camina per l'Alzheimer. Fa un any la iniciativa va recaptar més de 18.000 euros per a l'AFAM

El 7 de gener de l’any passat començava a funcionar al carrer de Carlemany del barri de Cerdanyola de Mataró el Centre de Dia, que gestiona l’Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer del Maresme (AFAM). És un centre terapèutic amb 49 places per a afectats per aquesta demència degenerativa i en què se’ls estimula a nivell funcional, cognitiu i conductual per tal que puguin ser independents el màxim de temps possible. El local, de prop de 600 m2, és de titularitat municipal, i, tot i ser sense ànim de lucre, evidentment el Centre de Dia té uns salaris dels professionals que hi treballen a cobrir i una despesa en els materials. D’aquí que una família que tingui una persona amb Alzheimer en aquest espai de dilluns a divendres matí i tarda ha de desembutxacar 750 euros al mes. Un exemple de la despesa econòmica que suposa a tota família que un dels seus membres pateixi l’Alzheimer.

Per tal de pal•liar parcialment aquest pes, l’AFAM, associació que va néixer amb l’objectiu de recolzar emocionalment els familiars “en uns temps en què l’Alzheimer era molt desconegut i fins i tot ens havien arribat a preguntar si érem una secta”, recorda l’actual presidenta Maria Àngels Fradera, ja fa anys que organitza diverses activitats per recollir diners, com concerts al teatre Monumental o venda de productes a la plaça de Santa Anna. “El treballador social és qui valora les necessitats de les famílies, demanant-los tota la documentació, la declaració de la renda, conèixer si tenen d’altres subvencions...”, explica Inma Fernández, directora del Centre de Dia. Des de l’AFAM, però, s’aclareix que no només els familiars amb membres al Centre tenen dret a rebre un ajut, sinó qualsevol de les famílies sòcies. “Actualment som 510 socis, i molts tenen els familiars a casa amb una treballadora que els ajuda, o bé en una residència”, comenta Fradera.

N’augmenta el coneixement
L’estadística diu que un 10% de les persones amb més de 65 anys sofreixen Alzheimer, “una malaltia ara ja molt més coneguda a casa nostra, sobretot des dels casos de Pasqual Maragall i de Jordi Solé Tura, però que malauradament segueix sense tenir remei”, informa la directora del Centre de Dia. Persones més joves també la poden patir. “Al Centre hi tenim usuaris de poc més de 50 anys, amb demències precoces que acostumen a evolucionar molt més ràpid que les de persones d’edats més avançades”, explica Fernández, que afegeix que “si bé no té solució, es pot alentir el seu desenvolupament amb un diagnòstic a temps, i amb la suma de tractament farmacològic i de tractament d’estimulació com el que fem al Centre”. Malgrat tractar-se d’un espai amb una especialització força singular, el Centre de Dia no té totes les places ocupades. “En aquests moments atenem 34 persones. Sovint els que s’oposen a portar els malalts d’Alzheimer no són els mateixos malalts, sinó els familiars, ja que alguns ho viuen com un acte d’abandonament, similar al de deixar un familiar en una residència, i d’altres no volen reconèixer la malaltia fins que aquesta ja és molt avançada, i aleshores al Centre ja no hi podem fer res”. No obstant, la directora parla de molts casos en què els familiars tenien reticències inicialment, i “al veure que els exercicis que els fem fer els són útils, i a més a més que se senten a gust amb altres persones que tenen la mateixa malaltia, van canviar completament i d’immediat d’opinió”.

El ‘Camina’, punta de llança
D’entre les activitats per tal de recaptar fons, el Mataró Camina per l’Alzheimer s’ha convertit en només tres edicions en la més participada i que ingressa més diners. Fradera recorda com els ho van proposar diferents grups de “caminadors”, i de seguida ho van veure amb bons ulls “sempre i quan ho pogués organitzar gent que en sabés, ja que nosaltres com a entitat ens vèiem incapaços de fer-ho sols”. L’edició de l’any passat va batre rècords, amb 3.000 inscrits i 18.000 euros recollits, si bé, com aclareix la presidenta de l’AFAM, “una vegada pagats tots els proveïdors, el pa i embotits de l’esmorzar, la impremta dels cartells i tríptics i tot plegat, van quedar 11.000 euros per a les famílies”. La quarta edició tindrà lloc aquest diumenge 25 de setembre, i les característiques de les tres possibilitats de recorregut són calcades a les de l’any passat, sortint a les 8 del matí de l’ermita de Sant Simó per a dos dels trajectes, i a les 12 del migdia del parc Central en el que és un recorregut més simbòlic, ja que la caminada és des d’aquest lloc fins a la plaça de Santa Anna, on tot el matí hi haurà activitats per a la canalla. Com recorda Juan Antonio Cíller, impulsor de la iniciativa, “és una activitat familiar i no competitiva, i sense cap dificultat. L’han arribat a fer persones de 80 anys”. Els organitzadors – hi col•laboren moltes entitats, empreses i l’Ajuntament de Mataró - esperen repetir les xifres de l’anterior edició.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive