El departament de Política territorial i Obres i Públiques de la Generalitat destinarà per primera vegada un milió i mig d'euros en ajuts per la millora del transport públic urbà de la segona corona metropolitana. Aquests recursos econòmics han beneficiat 42 ajuntaments integrats en deu comarques de l'àmbit metropolità. La voluntat del govern al atorgar aquestes subvencions és reduir les desigualtats existents en relació al finançament d'aquest servei entre els municipis de la primera i la segona corona metropolitana de Barcelona. Amb aquesta decisió d'invertir en el transport urbà fora de la capital catalana la generalitat ha encetat una nova línia de subvencions adreçada a donar suport financer a les actuacions de millora del servei d'autobusos que fins ara es finançaven a través de les empreses gestores municipals. El director general de Ports i transports, Esteve Tomàs explica que aquestes ajudes no s'han distribuït d'una manera aleatòria.
En aquest sentit, Tomàs ha explicat que aquest milió i mig d'euros s'han repartit entre tots els municipis que pertanyen a l'AMTU. Tomàs ha afegit que 42 municipis s'han beneficiat a partir d'una proposta de distribució d'aquests recursos que no ha estat aleatòria ni irreflexiva sinó que s'ha fet d'acord amb criteris treballats i estudiats. Segons el director general de Ports i transports la distribució d'aquests recursos té en compte el número de viatgers, el dèficit d'explotació i els habitants al qual serveix aquest transport públic urbà.
L'objectiu d'aquestes inversions del govern català en el transport urbà respon a la necessitat d'aconseguir un tractament similar entre tots els municipis. En aquest sentit el president de l'AMTU i alcalde de Granollers, Josep Mayoral ha explicat que ' a Catalunya, concretament a la regió metropolitana el finançament del transport públic funciona a dues velocitats'. Mayoral ha afegit que els municipis més pròxims a Barcelona, amb Barcelona al capdavant financen el dèficit del transport urbà mitjançant les aportacions de tres administracions, els ajuntaments, la Generalitat i l'Estat i en canvi els municipis de la segona corona no gaudeixen d'aquestes aportacions. Mayoral ha explicat que 'aquests municipis, la majoria integrats a l'AMTU i que representen 1.300.000 habitants fins ara es finançaven exclusivament amb l'aportació del transport municipal i els municipis de més de 50.000 habitants amb l'aportació aproximada del 10% del seu dèficit per part de l'estat'.
Fins ara el transport públic de la segona corona metropolitana finançava aquest servei amb el preu del viatge. Amb aquest milió i mig d'euros es trenca aquesta tendència i els municipis de la segona corona metropolitana disposen de recursos del govern per millorar el transport públic.
Tomàs ha afegit que les subvencions s'enmarquen en la política del departament per impulsar el transport públic de viatgers i ha explicat que s'anirà extenent a tot el territori català. En aquest sentit, el director general de ports i transports ha anunciat que en un termini de 5-10 anys es crearà un consorci de transport públic únic a tot Catalunya. Tomàs ha explicat que l'impuls del govern en el transport públic de viatgers "va coincidir no tant sols en la política de transports dins de l'àmbit de l'ATM sinó també amb la creació dels consorcis de Tarragona, de Lleida de Girona i poc a poc això s'estendrà a tot l'àmbit de Catalunya". Per aquest motiu Tomàs ha sentenciat que 'els sistemes d'integració que estem fent ens han de portar a tenir un consorci de transport únic a Catalunya en un període de 5,10 o 15 anys'.
-
Municipis per a la promoció del transport públic urbà
L'Agrupació de Municipis titulars de Transport Urbà (AMTU) és una associació de municipis adherits lliurement que té per objectiu la promoció del transport públic urbà de les seves ciutats. En l'actualitat l'AMTU està formada per 40 municipis de la segona corona metropolitana, entre les quals s'inclou Mataró, Vilassar de Mar, Calella i Pineda de Mar. La població representada per l'AMTU supera el 1.350.000 habitants i l'any 2004 els transports urbans d'aquesta associació van moure més de 36 milions de viatgers, el que la converteix el tercer operador de transport públic en bus de Catalunya, per darrera del TMB i el EMT.
Comentaris