Un moment de la presentació de llibre
Un moment de la presentació de llibre

Judith Vives

Destaquen la tasca humana i la implicació política en les escoles bressol

Al voltant de 150 persones van assistir a la presentació del llibre sobre els centres municipals de 0 a 3 anys

Un projecte de persones que ha pogut créixer també gràcies a la implicació de les administracions. Els assistents a la presentació del llibre Una escola avançada. L'escola bressol municipal de Mataró 1979-2007 van coincidir a destacar aquestes dues forces que han servit per convertir les escoles bressols “en un dels millors serveis de la ciutat”. La presentació d'aquesta publicació que té format de conte va estar presidida per l'alcalde, Joan Antoni Baron, que a meitat de l'acte va cedir el seu lloc al regidor d'Educació, Pep Comas, no sense abans agrair-li públicament la tasca que ha realitzat els darrers quatre anys al capdavant de l'Institut Municipal d'Educació.

Baron va destacar del llibre el fet que no tingui un fil conductor històric, sinó que estigui centrat en les impressions personals de la gent que des de la dècada dels seixanta ha treballat per realitat aquest model educatiu de 0 a 3 anys. L'alcalde va recordar la seva pròpia experiència, primer com a pare de dos alumnes de les escoles bressol i posteriorment també com a regidor d'educació, i va assegurar que l'evolució d'aquests centres ha estat possible gràcies a “l'esforç, el treball, les reivindicacions, els encontres i els desencontres”. Baron destacar el servei recordant que Mataró té la ràtio més alta d'escola bressol pública després de Barcelona i va assegurar que és un servei “molt ben valorat i desitjat”, tal i com es demostra del fet que malgrat ampliar el nombre de places, les llistes d'espera continuen siguent les mateixes. Per últim, l'alcalde va destacar el paper que en els darrers anys ha jugat la Generalitat de Catalunya i va assegurar que el projecte “continua vigent, amb una implicació política intensa”.

L'alcalde va cedir la paraula a la periodista Antònia de la Fuente, redactora del llibre, que va posar l'origen civil de les escoles bressol municipals com a exemple “de participació i complicitat” i va reclamar que es deixés de banda el terme “guarderies” per definir un servei educatiu que és “molt més que un espai per deixar els nens”. La representant de les educadores Maribel Gonzàlez, per la seva banda, va recordar tot el procés de sorgiment de les escoles bressol a la ciutat, nascudes de la iniciativa ciutadana als barris i que a partir de l'any 79 es va municipalitzar. Gonzàlez també va explicar com les educadores han anat fent realitat les diferents reivindicacions laborals i va reconèixer que en el moment d'inflexió en què es troba aquest model educatiu, les professionals han de fer front a nous reptes. L'exdirector del Patronat d'Escoles Bressol, Pep Fité, va destacar que el llibre “dóna una visió molt positiva” d'un servei que els propis professionals “de vegades pensem que està poc considerat socialment”.

Comas, per la seva banda, va explicar que a l'hora de plantejar l'elaboració de llibre es va considerar important “no només fer una mirada retrospectiva” sinó també incloure “una reflexió sobre el paper que té avui l'etapa educativa 0-3”. El regidor d'educació va ser l'encarregat de presentar el sociòleg i adjunt del Síndic de Greuges, Xavier Bonal, que va pronunciar una conferència sobre el paper de l'educació per afavorir l'equitat social.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive