El sector comerç i indústria necessiten reinventar-se davant la Cóvid-19. Foto: R.Gallofré
El sector comerç i indústria necessiten reinventar-se davant la Cóvid-19. Foto: R.Gallofré

Desconfinament: 'fase 0 avançada' per a Mataró i part del Maresme a partir de dilluns

Es podrà entrar a botigues sense cita prèvia però no podran obrir les terrasses de restaurants ni fer reunions de màxim 10 persones

El Govern de la Generalitat proposa que les regions sanitàries de l'àrea metropolitana, on s'hi inclouen Mataró i el Maresme, passin a una "fase 0 avançada", on es "flexibilitzin" algunes de les mesures que es poden fer en aquests municipis. Aquest plantejament intermig del govern passa, per exemple, per permetre obrir botigues sense cita prèvia però prohibir l'obertura de terrasses o les reunions de màxim 10 persones, coses que sí es poden fer a les regions en fase 1. El Maresme, dividit en dues regions sanitàries, ha demanat que es tracti de manera integral tota la comarca. 

Aquesta és la proposta que ha presentat dijous dia 14 la consellera de Salut, Alba Vergés, acompanyada de la portaveu del govern, Meritell Bundó, i de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Es tracta d'una fase intermitja que no s'havia contemplat encara dins les fases previstes del desconfinament. La Generalitat ha anunciat avui que les àrees del Garraf, el Baix Montseny i l'Alt Penedès poden saltar directament a la fase 1 a partir del dilluns dia 18 de maig, sumant-se a les que les regions que ja es van acordar ahir dimecres: Lleida, Girona i Catalunya Central. 

L'executiu, però, considera que Barcelona i el seu entorn més proper encara no estan preparats per fer-ho. Per això proposen aquesta nova 'fase 0 avançada' per a la capital catalana i les dues regions sanitàries de l'àrea metropolitana.

Què es podrà fer

Això vol dir que en el cas de Mataró i bona part del Maresme (de Canet de Mar en amunt pertanyen a Girona i entraran directament a fase 1) es podrà entrar en botigues sense cita prèvia, es podrà flexibilitzar la celebració de vetlles, obrir biblioteques o museus amb aforament limitat, i també centres de culte amb un terç màxim de l'aforament.

També es proposa una "reactivació progressiva" dels serveis socials; que els centres educatius puguin obrir per a la seva desinfecció i posada a punt; la reobertura "gradual" d'instal·lacions científiques i tècnics; permetre la celebració de seminaris amb un petit número de persones, o l'obertura dels centres esportius professionals que contempla la fase 1 i que permetrien obrir el Centre d'Alt Rendiment (CAR) de Sant Cugat.

Què seguirà prohibit

La proposta, en canvi, descarta poder obrir terrasses de bars i restaurants o fer reunions d'un màxim de 10 persones, com es preveu a la fase 1 i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha assegurat que es treballa perquè aquestes dues coses siguin possible a partir del 25 de maig. Tampoc es planteja la reobertura de gimnasos, ni es podrà fer la mobilitat entre municipis sense motiu justificat. "La mobilitat és un factor de risc", ha admès Vergés, recordant però que sí que està permesa per anar a treballar.

La consellera de Salut ha assenyalat que aquests dies s'han vist imatges "d'una normalitat excessiva" en terrasses de les tres regions catalanes que ja es troben en fase 1. "Les persones han entès molt bé que al comerç hi han d'anar amb les mesures adients però ens fa la sensació que no s'ha entès d'igual manera a les terrasses", ha afegit. Per això, ha justificar que encara esperin per permetre-ho a Barcelona i l'àrea metropolitana.

Proposta que ha d'acceptar el Ministeri

Aquesta "fase 0 avançada" o "fase 0,5", com han definit les conselleres Meritxell Budó i Alba Vergés i l'alcaldessa Colau, és una proposta per a la ciutat de Barcelona i les regions sanitàries metropolitanes nord i sud que haurà d'aprovar el Ministeri de Sanitat. La consellera de Salut ha remarcat que cal ser "especial prudents" en aquestes regions en bona part per la seva elevada densitat de població. L'objectiu, ha dit, és poder passos "de forma progressiva" sense assumir "riscos innecessaris". Colau.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive