El pati de l'escola bressol Les Figueretes de Mataró
El pati de l'escola bressol Les Figueretes de Mataró

Deneguen a una mare monoparental de Mataró els punts que li pertoquen per la inscripció escolar

La Generalitat va tenir tancada pel confinament l’oficina que expedeix el títol pel qual ara des de l'Ajuntament li deneguen plaça al centre més proper

Les famílies monoparentals tenen un afegit de punts (15) en la pre-inscripció escolar, per llei. Això ho sabia l’Anna Castellà, una mare mataronina que encara no se’n fa a la idea que Eduació de l’Ajuntament de Mataró no li hagi reconegut la seva condició per no disposar del títol acreditatiu de la mateixa. Els camins de la gestió i la burocràcia a vegades condueixen a l’absurd ja que si l’Anna no va poder demanar el carnet que li demanava l’Ajuntament per a obtenir els punts que li pertocaven és, precisament, perquè l’oficina que l’expedia (Benestar i Família, de la Generalitat de Catalunya) romania tancada les setmanes prèvies a la inscripció en motiu del confinament. “Com pot ser s’actuï en un any com aquest igual que qualsevol altre, que no hi hagi alternatives, que no s’accepti el llibre de família?”, s’exclama la mare afectada.

La mare no va poder expedir el títol perquè l'oficina era tancada

El cas de l’Anna Castellà exemplifica la manca de polivalència de determinades normatives o de voluntat d’adaptar-les a circumstàncies extraordinàries com les d’aquest 2020. Aquesta mataronina, que ha escollit ser mare sola i que per tant comptava amb poder pre-inscriure el seu fill amb els 15 punts que marca la normativa, donava per feta a priori la plaça a l’escola bressol Les Figueretes, la més propera a casa seva. La sorpresa va iniciar-se en conèixer que l’única manera amb la que s’acceptava acreditar la condició de família monoparental era amb un títol que expedeix una oficina que, com la pràctica totalitat de serveis públics, va romandre prop de tres mesos tancada.

 

Sense document no hi ha punts

“El meu fill va néixer al gener i durant les primeres setmanes jo no vaig poder anar l’oficina a demanar el carnet. Just després va tancar i no va tornar a obrir fins el 22 de juny, quan ja s’havia superat el període de pre-inscripció. Tothom em deia que tindria plaça segur i ara ja sé que no podré comptar amb la plaça”, descriu Castellà, farta del laberint infructuós de trucades i consultes a diferents serveis, des de Benestar i família, ensenyament de l'Ajuntament a l’Ofiac o el 012. 

Ella va veure a venir el problema quan va començar el confinament i va tancar el departament de Benestar i Família. Eren temps de confinament. Van ser desenes les consultes i trucades que va fer i en temps d’administració electrònica li va ser impossible ni tan sols demanar el títol de família monoparental per internet. Quan va arribar el període de pre-inscripció va adjuntar còpia del llibre de família. No li van acceptar. Quan van sortir les llistes va veure que no tenia els 15 punts que li pertoquen dret a llei. No va poder presentar la sol·licitud del títol de família monoparental fins que va reobrir l'oficina, va presentar el document en període de reclamacions però no li van acceptar. El resultat? S’ha quedat sense una plaça que hauria estat pel seu fill.

Miquel Àngel Vadell en la presentació del projecte a l'Escola Àngela Bransuela.

Miquel Àngel Vadell en una foto d'arxiu.

La versió de l’Ajuntament

L’Ajuntament de Mataró va contactar amb Castellà, tant durant el procés d’al·legacions com just després, quan va ser el mateix regidor Miquel Àngel Vadell qui s’hi va dirigir després que la mataronina fes públic el seu cas a Twitter. La versió municipal és que s’ha aplicat la normativa proposada per la Generalitat “La Comissió de preinscripció i matrícula va creure que, malgrat la situació extraordinària que estem vivint, era necessari ser rigorós en l'exigència de la documentació per tal d'evitar que altres famílies poguessin impugnar el procés al·legant la lesió dels seus drets”. Dins aquest caràcter estricte hi entra demanar el carnet físic que l’Anna no va poder expedir per tenir l’oficina tancada. 

El regidor Vadell insisteix en que Castellà hauria pogut emplenar la sol·licitud del títol a través de l'apartat Tràmits del web de la Generalitat de Catalunya i amb aquesta sol·licitud n'hi hauria hagut prou per acreditar que és família monoparental. La mare mataronina insisteix que l'aplicació no li funcionava i que, a més, en consultes telefòniques amb l'Ajuntament li haurien indicat -en contra del que publicitava la pròpia Generalitat- que feia falta el títol físic per a fer l'acreditació. 

La mare, obligada a anar a una escola privada

“De debò que no entenc per què l’Ajuntament de Mataró no ho ha volgut ser flexible en un cas així i en un any com aquest”, explica Castellà. Des de l’Ajuntament li ofereixen places en altres escoles bressol municipals com alternativa però la casuística familiar de la mataronina, que és docent fora de Mataró i té com a únic suport els pares, ja d’entrada edat, fa impossible quadrar horaris. “La situació m’aboca a portar el meu fill a una escola bressol privada, que serà a Badalona perquè és on treballo jo. Això sí, amb el que comporta de desplaçament i també de preu. M’ho puc permetre perquè tinc estalvis perquè amb un sol sou el cost de la plaça privada és molt important”, explica l’Anna.

Arxivat a:

Comentaris (12)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive