El director de Coordinació i Expansió de Ferrocarrils de la Generalitat, Manuel Villalante, va demanar el divendres dia 27 a Mataró una aposta més gran. pel transport de mercaderies per ferrocarril, que actualment tant sols representa el 4% del tràfic terrestre de mercaderies a tot l'Estat Espanyol, i el 6% del transport de mercaderies d'Espanya cap a Europa.
Villalante, que va oferir a Can Palauet la conferència El ferrocarril del segle XXI, emmarcada en els actes de commemoració del 158è aniversari de l'arribada del ferrocarril a Mataró, va assegurar que és vital crear un corredor ferroviari de transport de mercaderies cap a França, trencant amb el coll d'ampolla que representa actualment el pas a través dels Pirineus, per donar sortida a la producció de l'activitat fabril del port de Barcelona, el Maresme i el Vallès. Sinó, correm el risc de deixar tocat de mort el teixit industrial català. Villalante va criticar que la inversió en el tren d'alta velocitat sigui tant gran en comparació amb el transport de mercaderies. Si no som competitius, de poc ens servirà poder moure'ns d'un punt a un altre. A més, va apuntar que l'excès de transport per carretera contribueix a empitjorar la nostra qualitat de vida, donant així una raó més per potenciar el transport ferroviari.
Massa rígid
D'altra banda, Villalante va apuntar que el ferrocarril és molt rígid, i sovint va endarrerit respecte a la gent i, per tant, ha de canviar i adequar-se al dinamisme de la societat. Per això, va explicar que els plans de creixement i de mobilitat ha d'anar plegats. De cara al futur, Villalante creu necessari que es creïn dos grans corredors ferroviaris, un de mediterrani i l'altre transversal, connectant Llèida amb Girona, i que el ferrocarril, i que en un termini d'una dècada el tren congregui el 10% de la mobilitat total. Així mateix, va considerar vital el desdoblament de la via a partir d'Arenys, la perllongació de la via de Blanes a Lloret i l'ampliació del número de vies d'entrada a Barcelona per evitar taps.
Villalante, Baron i Biada
Comentaris