Imatge de la roda de premsa
Imatge de la roda de premsa

V. B.

Demanen que es consolidi Mataró com a ciutat ferroviària catalana

El Centre Històric Miquel Biada ha fet aquesta petició en la presentació de la Fira Ferroviària que té lloc aquest cap de setmana

 

El Cercle Històric Miquel Biada ha demanat avui dimecres que es consolidi Mataró com a “ciutat ferroviària catalana”. El president de l’entitat, Toni Biada, ho ha demanat en el transcurs d’una roda de premsa per presentar la Fira Ferroviària, que se celebra aquest dissabte per tercer any i que serveix per commemorar l’aniversari de la posada en marxa del ferrocarril a Mataró. El Cercle considera que és necessari reivindicar el paper de Miquel Biada en la construcció de la primera línia de tren a la península ibèrica, i assegura que la seva figura és poc coneguda entre la ciutadania. Per aquest motiu, durant els propers mesos iniciaran contactes amb agents del sector audiovisual per encetar la producció d’una pel·lícula o documental sobre Miquel Biada.

En el mateix sentit, l’entitat vol definir i concretar amb l’Ajuntament quin contingut destinarà a la figura de Biada  el nou museu de la ciutat, que s’ha d’ubicar a  Can Marfà, així com a l’evolució en l’ús que ha fet la ciutadania mataronina del tren al llarg de la història moderna. Les reivindicacions del Cercle Històric Miquel Biada no han acabat aquí: també han demanat que tot el consistori demani unitàriament a les administracions un calendari per a la millora i ampliació d eles infraestructures ferroviàries de la ciutat, que contempli connexió semidirecta amb Girona, millora del servei de rodalies, la futura connexió amb el Vallès a través del tren orbital, entre altres punts.

16 expositors


Pel que fa estrictament a la Fira Ferroviària, tindrà lloc dissabte, dia 27, aLa Rambla. la tercera edició de la Fira ferroviària. L’esdeveniment que serveix per commemorar l’aniversari de la posada en marxa del ferrocarril a Mataró; enguany se celebra la tercera edició de la fira, que recorda els 159 anys de l’inici del projecte visionari de Miquel Biada, i que amplia el nombre d’expositors, fins a 16 estands (dos més que l’any passat). La diversitat de productes és més gran que mai, amb maquetisme i modelística, enginyeria ferroviària, filatèlia, joguines modernes antigues i pintura i literatura relacionada amb els trens, entre altres productes. Al llarg de dissabte, actuaran dos grups durant la fira, l’orquestra de l’IES Miquel Biada i la Cobla Iluro.

Els actes commemoratius, però, s’iniciaran divendres amb una conferència a càrrec de l’historiador i economista Francesc Cabana (Barcelona, 1934). L’acte porta per títol «Mataró i la vida econòmica del segle XIX» i tindrà lloc a Can Palauet. El conferenciant ha dedicat bona part de la seva activitat a investigar i escriure sobre els protagonistes de l’economia catalana a través e la història, amb obres com Episodis de la burgesia catalana o Fàbriques i empresaris, els protagonistes de la Revolució Industrial a Catalunya. Cabanes va rebre la Creu de Sant Jordi l’any 1998.

Ofrena floral
A més, el diumenge, 28 d’octubre, data exacta de la posada de la línia Mataró-Barcelona, se celebrarà la tradicional ofrena floral al monument a Miquel Biada. L’acte comptarà amb la presència de l’alcalde, Joan Antoni Baron, i diferents descendents familiars de Miquel Biada.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive