La ruta d’aquesta setmana combina l’art medieval, el del castell de Catllar, amb la construcció humana moderna, la del pantà de Gaià, inaugurat el 1975. Seguint un recorregut planer, de 10 quilòmetres de distància, farem una excursió circular, que té com a punt de partida i arribada el municipi d'El Catllar i que passa per l’embassament que recull l’aigua del riu Gaià.
El Catllar té l’origen a l’Edat Mitjana. La vila es va construir sobre un turó de 59 metres d'altitud, a la riba dreta del riu Gaià i sota la fortificació que van alçar els primers senyors. Del seu passat medieval ens queda el Castell de Catllar (segle XI), residència dels comtes de Santa Coloma fins al segle XVIII. Antigament s’accedia al castell a través d’un pont llevadís però ja no en queda rastre. Les nombroses guerres i batalles que ha patit al llarg de la història el van anar destruint.
L'any 2002 l'Ajuntament va adquirir la propietat de l'edifici, fins aleshores de titularitat privada, i va iniciar els treballs d'excavació arqueològica del seu interior i posteriorment els de la seva de recuperació i consolidació. D'aquesta manera s'ha pogut recuperar un edifici històric emblemàtic per a la població i alhora ha permès que el castell sigui la seu del centre d'interpretació dels castells del Baix Gaià. Així mateix, el castell forma part de la Ruta dels castells de frontera promoguda des de la Direcció General de Turisme de la Generalitat de Catalunya.
Després de visitar el castell, deixarem la part més històrica de la ruta per començar a caminar en direcció als afores de la vila, des d'on agafarem el camí que ens portarà fins al pantà de Gaià, situat a uns 5 quilòmetres del municipi. Després de travessar el pont de la riera de Gaià trobem, a mà esquerra, un desviament que ens indica el camí cap a l'embassament. Seguint sempre el sender principal arribem, en poc més de mitja hora, fins al pantà. Per pujar a la part alta de la presa haurem d'agafar un camí que tomba a l'esquerra.
L’embassament es troba a la part nord-est del municipi, a tocar dels termes municipals de Renau i Vespella de Gaià. Va ser construït a mitjans dels anys 70 per tal de subministrar aigua al complex petroquímic de Repsol. Des d’aleshores el cabal del riu Gaià fins la desembocadura s’ha vist estroncat, i l’entorn ha perdut una part del seu encant natural. Cal dir, tanmateix, que el municipi mai ha renunciat a la seva recuperació. De fet, el passat mes de novembre va tornar a circular aigua per la llera del riu Gaià, per sota de la presa, després que el riu romangués sec durant gairebé 40 anys com a conseqüència de la construcció de l’embassament esmentat que subministra aigua a Repsol.
Durant aquests anys, tant l’Ajuntament del Catllar com els grups ecologistes del territori, de manera especial els del Baix Gaià, han reivindicat l’establiment d’un cabal ecològic que resolgués les necessitats hidrològiques i ambientals d’aquest tram del riu Gaià, restaurant —encara que parcialment— l’ecosistema fluvial, i evitant el procés de degradació de l’entorn del mateix riu. L'estiu de l'any passat, la petroliera Repsol va començat a alliberar aigua de l’embassament del Catllar al riu Gaià, complint d'aquesta manera el conveni subscrit amb l’Agència Catalana de l’Aigua per retornar el cabal natural al tram final del riu.
Seguim amb la ruta. Un cop deixem l’embassament, el riu transcorre encaixonat gairebé fins al nucli urbà de la vila i malgrat no portar gaire aigua, constitueix un espai natural i paisatgístic d’interès. Prop del nucli urbà, al costat de l’antiga fàbrica paperera, hi ha una zona humida representativa de les comunitats interiors mediterrànies. Al final de l'embassament ens trobem amb una bifurcació. Haurem de prendre el camí de l'esquerra per tornar al Catllar.
-
Comentaris