Una taula rodona sobre seguretat, civisme i drets s’ha acabat convertint en un animat debat entre partidaris i detractors de les ordenances com a instrument per regular les actituds dels ciutadans i promoure el civisme. El debat ha tingut lloc en el marc de les segones jornades de formació del Fòrum SD de síndics i defensors locals, que tenen lloc entre avui i demà al centre cívic del Pla d’en Boet. La taula rodona, moderada pel periodista Manuel Cuyàs, ha comptat amb la participació del secretari de Seguretat Joan Delort, la catedràtica en filosofia moral i política Victòria Camps i el director de l’Institut de Drets Humans de Catalunya David Bondia.
En aquest debat, Camps s’ha mostrat partidària de les ordenances de civisme com a mitjà que pot contribuir a educar els ciutadans i solventar així el "dèficit de ciutadania" que, al seu parer, pateix la societat actual. Aquest dèficit de ciutadania, ha explicat, “és el problema de les societat democràtiques liberals”, que es basen en les llibertats de les persones. "La ciutadania no s’aprèn de forma automàtica, els comportaments cívics s’han d’ensenyar", ha dit Camps, que prèviament ha definit el civisme com una "ètica mínima, les obligacions i deures que s’ha de demanar a tothom per garantir els seus drets i que van més enllà de doctrines, tradicions i costums". La catedràtica també ha assenyalat que la societat actual transmet "un model de persona consumista” que és contrari al model de ciutadà. Perquè els consumidors aprenguin a ser ciutadans, ha afegit, cal educació, persuasió i elements coactius. "El dret i l’ètica s’han de complementar, la llei necessitat actituds de la gent però aquestes actituds sense llei tampoc són útils".
Tot seguit, Bondia ha replicat Camps mostrant-se poc partidari de les ordenances: "no tot s’ha de regular", ha dit, assenyalant el fet que sovint es confon el "dret" amb la "violació de la norma". Segons Bondia, les ordenances sovint són només mecanismes sancionadors i amb la seva proliferació es corre el risc "d’acabar regulant els comportaments". "Acabarem regulant les relacions d’amistat", ha advertit. En aquest sentit, a apel·lat a la seguretat com a mitjà "per tutelar" les llibertats.
Delort, per la seva banda, ha centrat la seva intervenció en la relació dels cossos policials amb els ciutadans. En primer lloc ha destacat el fet que una enquesta recent demostra que els ciutadans puntuen amb un sis sobre deu la tasca dels cossos de policia. "La valoració que la gent fa de la policia és bona", ha dit. A més, el secretari de Seguretat ha explicat que s’ha aprovat per decret un "codi de conducta" per a la policia amb el qual s’intenta posar l’accent en el tracte ètic i deontològic.
Després de les intervencions dels ponents s’ha obert un torn de debat en el quals s’ha insistit en la necessitat de les ordenances. El cap de la policia local de Mataró, Joan Francesc Giménez Cernuda, s’ha mostrat partidari de les ordenances: "en els conflictes necessitem eines jurídiques, si no hi hagués ordenances, que haurien de fer els policies de base per gestionar els conflictes?", s’ha preguntat. Durant aquest debat també han sorgit altres temes com ara l’idoneïtat de l’assignatura d’Educació per a la Ciutadania o la relació entre llibertat i seguretat.
Comentaris