La conferència "Cuadrillas, redes sociales y ciberculturas. Redes sociales y nuevo terrorismo" ha portat avui fins a Mataró dos joves però prestigioses veus sobre xarxes socials i canvi social. L'economista i especialista en xarxes ciutadanes David de Ugarte i el filòsof i col·laborador de la UNED Íñigo Medina han versat durant més de dues hores sobre els canvis socials que s'estan experimentant tant a nivell local com global pels efectes del treball en xarxa, cada cop més freqüent per la irrupció i popularització de les noves tecnologies com Internet o el telèfon mòbil.
Medina ha versat sobre l'ús en xarxa de les noves tecnologies que exerceix Al-Qaeda, i ha posat com a paradigma d'ús pragmàtic de les tecnologies al grup terrorista: "Al-Qaeda compta amb unes trenta o quaranta persones que treballen per a ella, però ho fan amb tant d'entusiasme i amb tanta tècnica que eclipsen bona part dels governs amb democràcies musulmanes i àrabs". Els dos ponents han ressaltat que les xarxes socials de tot tipus apareixen sempre per contextos històrics i han posat Al-Qaeda com a exemple de resultat d'una pèssima instauració de l'islamisme democràtic a l'Orient Mitjà.
El canvi social, el canvi de sistema d'organització social
De Ugarte ha explicat que el concepte de treball en xarxa beu sobretot d'idees del cooperativisme del segle XIX, i que la proliferació d'Internet i la web estan afavorint aquesta metodologia de treball. "El valor afegit que es construeix per aquesta revolucionària forma de treballar està present sobretot en empreses de menys de cinc treballadors" ha dit. Així mateix, també ha ressaltat que la ciutadania s'organitza en xarxes quan té la sensació de canvis incomprensibles o quan cal unir-se per superar adversitats (canvis de règim, eleccions,...). "La caiguda de les estrucutres tradicionals amb la caiguda del mur de Berlín el 1989 com a colofó, pósa en evidència un canvi irreversible que no sabem exactament cap a on ens portarà" ha recordat De Ugarte, que ha afegit que avui en dia perviuen dos formes d'entendre el món. L'especialista ha dit que "el nou món i el vell món conviuen paral·lelament; la universitat enquilosada amb el messenger, es partits polítics amb els moviments socials".
Presentació del llibre 11M: Redes para ganar una guerra
La vetllada també ha comptat amb la presentació d'un llibre de David de Ugarte sobre els fets que es van succeïr de l'11 al 14 de març del 2004 després dels atemptats islamistes de Madrid. En el treball "11M: Redes para ganar una guerra", l'autor ha explicat tot el procés de reacció de la societat civil davant la manipulació de la realitat i l'autoria de atemptats. Així, De Ugarte ha comentat com "les agendes dels telèfons mòbils van ser els nexes de comunicació" i com el missatge de concentrar-se davant les seus del PP "va anar saltant" a través de les xarxes identitàries (que ha definit com xarxes comunes de persones que tenen maneres semblants d'entendre la realitat). "Per a nosaltres aquell dia va néixer una nacio nova; ja no era una nació territorial, sinó una nació en xarxa" ha dit l'escriptor. De Ugarte ha qualificat d'històrica aquesta reacció "perquè hem creat una nació que té més a veure amb el debat i la manca d'una jerarquia tradicional de dalt cap a baix, i molt de jerarquia horitzontal, on totes les persones són iguals i interactuen de forma igualitària".
L'economista madrileny també ha remarcat que la reacció del dia 13 de març va venir donat "sobretot perquè la esfera política es va intrometre en la biografia de cadascú sense haver trucat a la porta" i que "el 13 de març és el dia dels telèfons mòbils". L'autor del treball d'investigació ha comentat que "avui en dia, la vida individual ja val molt més que conceptes simbòlics que fins avui havien estat sagrats; la nació, la llengua...".
Comentaris