X. Alomà

David Vidal: ‘Els historiadors es queixen que l’Ajuntament els posa traves’

Entrevista al guanyador de la segona edició del Premi Thos i Codina

David Vidal va ser guadornat el passat 7 d'octubre amb el Premi Thos i Codina, que per segon any atorgava el Grup d'Història del Casal de Mataró, gràcies a Iluro: Mataró 2000 anys abans, el treball de recerca que l'ha fet mereixedor de la distinció. Aquest ex-alumne del col·legi Maristes Valldemia, que actualment estudia el primer curs de Mitjans Audiovisuals a l'EUPMt, confessa ser un aficionat a la història, però admet que no té cap intenció de dedicar-s'hi professionalment.

Què ha suposat per a tu guanyar el Thos i Codina?
He vist que l'esforç de tot un any ha estat valorat i que ha valgut la pena, ja que vaig treballar-hi molt.

Creus que premis com aquest contribueixen a fomentar l'interès de la gent jove per la història de la ciutat?
Sí: guanyar un premi sempre motiva i la compensació econòmica -300 euros- és un gran incentiu.

Com se't va acudir presentar-lo al jurat del premi?
De fet va ser idea del meu tutor del treball de recerca, Antoni Llamas, que forma part del Grup d'Història del Casal. M'ho va proposar i m'hi vaig animar.

Sorprèn que un jove s'interessi per la història de la ciutat…
Sempre m'ha agradat la història, des de petit que m'interessa i, com que desconeixia bastant el tema de la ciutat d'Iluro, hi vaig voler entrar.

Quin tipus de recerca vas dur a terme per donar forma al treball?
Vaig passar molt temps a la biblioteca, buscant informació a llibres d'historiadors mataronins, com Marià Ribas, i també dibuixos d'Iluro i fotografies d'algunes restes trobades. Vaig visitar Torre Llauder unes quantes vegades i, a més, vaig entrevistar Joaquim Llovet i vaig assistir a conferències de joves historiadors com Xabier Cela.

Així doncs, què hi podem trobar?
Tracta diversos aspectes sobre Iluro i la vila de Torre Llauder: els precedents, amb la presència dels íbers, l'urbanisme, la vida quotidiana, la religió, la família, la política i el final d'Iluro, el seu declivi, al segle V, que coincideix amb el final de l'imperi romà, quan es van anar abandonant totes les ciutats. No se sap bé quin any es va fundar la ciutat romana, però es creu que va ser als voltants del segle I a.C.

La història de Mataró deu molt a la ciutat d'Iluro...
Iluro és importantíssima en la història de la ciutat, en suposa tots els orígens, ja que prèviament no hi havia res: només existia Burriac com a nucli de població. Es tracta del passat històric de Mataró i encara ara es troben coses del seu llegat, com les restes dels banys termals a Can Xammar.

Hi havia molta activitat als carrers d'Iluro?
No, era una ciutat tranquil·la amb pocs habitants: la majoria vivien a les viles del voltant, com Torre Llauder. En aquestes viles es dedicaven a la producció de vi, que s'exportava i al principi tenia molt renom, però més endavant va perdre la fama. També es comerciava amb ceràmica, especialment les ànfores. La situació d'Iluro al costat del mar facilitava els intercanvis. Era un punt important en el mapa de l'Imperi Romà.

Vas descobrir alguna cosa sorprenent durant la recerca?
Sí, em va sobtar trobar que els romans feien vida pública a les letrines, es posaven a xerrar als banys, cosa que ara no fem. D'altra banda, no se sap amb tota seguretat que el nom real de la ciutat fos Iluro i algunes veus apunten a noms com Ilduro o Ilturo. De totes maneres, són coses que no se saben del tot i cada historiador té una visió diferent: encara queda bastant per investigar. Els historiadors de Mataró es queixen que els costa avançar perquè l'Ajuntament no els ajuda en la recerca. Diuen que gairebé no els deixen ni examinar restes que es troben en un solar, que l'Administració col·labora poc amb ells.

El teu treball consisteix en una síntesi del que podem trobar als llibres d'història de la ciutat. Podria servir com a manual de consulta sobre la història d'Iluro?
Sí, perquè els llibres que jo he consultat són més antics, no tenen fotografies i són feixucs. El treball és força més pràctic.

Et veurem aviat exercint de jove historiador?
No (riu), de moment no. Ara estic centrat en la carrera.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive