Creu que el conflicte que s'està vivint a París aquestes setmanes podria reproduir-se a les grans ciutats espanyoles?
Ningú pot conèixer el futur. De totes maneres, les revoltes urbanes mai no es produeixen per una alta tasa d'immigració o d'atur. Les estadístiques revelen que la possibilitat que s'enceti una revolta és més gran quan existeix un fort sentiment d'aïllament social i aïllament geogràfic. Si els barris de les ciutats espanyoles o catalanes tenen un problema d'aïllament geogràfic que s'accentua i la segregació social és cada cop més activa, el risc d'una revolta urbana no és completament hipotètic.
Les actuals politiques d'integració a Europa són les adequades?
Els diferents països europeus tenen models d'integració diferents, però a tot arreu els problemes de confrontació social són increïblement similars, ja sigui el model multi-culturalista o poc diferenciador britànic, l'integracionisme alemany o l'assimilacionisme francès... El que és evident és que hi ha cada cop més injustícia i els fenòmens de desigualtat entre els grups socials estan creixent.
Hi ha alguna manera d'aturar aquestes desigualtats?
Sí, fent politiques justes. El problema és que estem tots sabem què hem per solucionar els conflictes, però ningú sap a qui li correspon aplicar les solucions.
En les politiques d'integració hi existeix més consens o disens?
Depèn de cada país. En el cas britànic, als anys 70 ja hi va haver un ràpid consens per dur a terme una política d'immigració controlada amb una voluntat activa d'integració de les minories. En canvi, a països com Italia la polèmica gira més al voltant del nombre d'immigrants que pot acollir el país i menys en torn a un debat sobre el model d'integració que la societat italiana vol tenir. En el cas espanyol es dóna una discussió més semblant a la italiana que una política consensuada a l'anglesa.
Comentaris