Menors participant al curs
Menors participant al curs

V. B.

Cursos de civisme per estalviar-se una multa

l'Ajuntament promou prestacions alternatives per als menors d'edat que han infringit l'Ordenança de Civisme

“Estàvem al terrat d’una escola pública fins que ens va veure la policia i ens va fer baixar”. L’Ibra, que té 17 anys, practica habitualment el parkour, un “esport urbà” que consisteix en desplaçar-se d’un punt a un altre de la manera més fluïda possible, saltant per murs, tanques, arbres o fins i tot sostres i terrasses d’edificis. Aquesta pràctica no és il·legal de per sí, però ocupar un edifici públic fora d’hora i de manera inadequada infringeix l’Ordenança de Civisme, vigent des de 2005 i una de les pioneres a Catalunya. L’Ibra podia pagar una multa de 100 euros i oblidar el tema. “Però la meva família no està gaire bé econòmicament, i vaig demanar si hi havia una alternativa”. Com a tots els menors que han incomplert l’Ordenança, l’Ajuntament li va oferir participar en un curs de civisme, que ofereixen els professionals del Servei de Mediació i que són una prestació alternativa al pagament.

“Aquests cursos volen fomentar el que anomenem ‘cultura de la pau’, la solució dels problemes a través de la mediació enlloc de les multes o els jutjats”, explica el regidor de Presidència i Participació, Carlos Fernández, en una trobada amb els periodistes per donar a conèixer aquesta prestació alternativa. Els cursos, de 10 hores, es realitzen a la seu del Servei de Mediació, a l’avinguda Lluís Companys, i en l’actual hi participen 16 joves menors d’edat (per als majors de 18, hi ha la possibilitat de commutar les multes per treballs comunitaris). “El curs està prou bé, ens parlen de civisme i de com conviure en societat”, destaca Ibra. “L’objectiu és que els nanos siguin conscients del que han fet i de la molèstia que ha suposat, i que no ho tornin a repetir”, afegeix Fernández, que destaca que els cursos són “molt dinàmics i pràctics”.

Cada any s’interposen entre 600 i 700 multes per infracció de l’ordenança de civisme. Un 10% dels multats acaben escollint aquesta prestació substitutòria, ja sigui els cursos o els treballs comunitaris, mentre que la resta de sancionats prefereixen pagar. “La finalitat dels cursos és que no tornem a repetir el que hem fet”, resol Ibra. “Jo no penso deixar de fer parkour, però no serà en edificis públics”, afegeix.

Potenciar la mediació
Els cursos de civisme són una de les iniciatives que es duen a terme des del Servei de Mediació, que a Mataró viu un creixement constant. Durant el 2009 va atendre un 36% més de casos respecte a l’any anterior. Es tracta d’una alternativa a la justícia ordinària, bàsicament en l’àmbit del dret privat, que inclou les herències, els divorcis, les compres i lloguers d’habitatge o els contractes, entre d’altres. L’objectiu d’aquest servei, així com de les prestacions alternatives que promou, és evitar que tot conflicte se solucioni a través d’una multa econòmica o acudint a la justícia, ja de per sí prou col·lapsada. En una visita recent, la consellera de Justícia Montserrat Tura va destacar el Servei de Mediació mataroní com “un exemple” per a tot el territori català.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive