RGF 5737
RGF 5737

Redacció / ACN

Curs escolar sense conciliació laboral i amb les PAU a l’aire

Més alumnes, més professorat i un mal de cap amb l'horari de les escoles.

El curs escolar 2016-2017 arrenca a Catalunya amb més d’1,5 milions d’alumnes matriculats davant els quals la Generalitat de Catalunya respon amb 798  docents més que l’any passat que suposaran un total de 66.461 professors. L’equilibri entre la població escolar i els docents han fet baixar les ràtios, sobretot a Infantil. La consellera ha explicat que actualment, la ràtio mitjana dels grups de P3 és de 20,7 alumnes, mentre que el curs 2011-2012 era de 22,9. A Secundària, la mitjana és de 28,2, 4 dècimes per sota de fa 4 anys. Ruiz ha destacat que pràcticament tots els grups d’educació infantil estan per sota dels 25 alumnes, i només un 3’3% té ràtio 25 o superior, i a Secundària, el 98% també està per sota de 30 alumnes per aula. 

Per aquest curs, el Departament destinarà 4 MEUR a les ajudes per llibres de text, i s’amplien el nombre de centres que se’n beneficiaran, fins a 960, inclosos tots els d’alta complexitat. Pel que fa a les beques menjador, encara sense dades definitives, Ensenyament garanteix l’ajut a totes les sol·licituds que compleixen els llindars establerts, així com les situacions sobrevingudes. Per això, preveu un augment de la despesa de 12 MEUR. 

La consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, es va referir també al controvertit horari escolar que poques vegades encaixa amb els horaris laborals. La consellera no descarta redistribuir les 175 hores lectives però no planteja adaptar el calendari escolar als horaris laborals perquè considera que ‘’l’escola no ha de donar resposta a la mala conciliació’’ del país. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Ruiz ho ha qualificat de ‘’debat social’’ que s’ha d’abordar més enllà de l’àmbit escolar.

I la selectivitat?
Un altre tema que queda a l’aire són les proves PAU. La Llei orgànica per a la millora de la qualitat educativa (LOMCE) preveia que el 2016 fos l’últim any de selectivitat, substituïda per uns exàmens de revàlida obligatoris per tenir el títol de batxillerat i poder seguir estudiant. De moment, però, no s’han aclarit els detalls d’aquesta nova prova per diversos motius: se segueix amb un govern en funcions (la majoria de partits tret del PP volen derogar la que es coneix com a Llei Wert) i moltes comunitats autònomes hi estan en contra. Una de les diferències amb la Selectivitat és que si se suspèn, tampoc es té el títol de batxillerat.
Les universitats catalanes tenien previst fer els seus propis exàmens de selecció d’alumnes, però no serà així per por a tancar portes a possibles alumnes de la resta de l’Estat, segons explica El Periódico. Aquesta revàlida seguirà tenint un 40% de pes a la nota final de l’alumne.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive