La desena edició de la Botifarrada a la Hispanitat organitzada per l'associació independentista Maulets i celebrada dimarts dia 11 portarà cua. Aprofitant l'impàs entre dues actuacions i passada la mitjanit, quatre encaputxats van pujar dalt l'escenari i van cremar una bandera constitucional espanyola de dos metres de llarg per un d'ample entre els aplaudiments d'una part de les dues mil persones que assistien a l'acte, celebrat a la plaça de l'Ajuntament. L'acte va ser un dels més massius en l'àmbit independentista dels darrers anys.
El grup municipal del Partit Popular ha posat el crit al cel i ha anunciat que farà una pregunta en el proper Ple Municipal. El seu portaveu, Paulí Mojedano, ha reclamat la condemna unànime de tots els grups municipals als fets de dimarts a la nit. "Tenim una preocupació òbvia perquè aquestes coses vagin a més. Tenim la responsabilitat de fer el que estigui a la nostra mà perquè a la nostra ciutat no es creï un clima contrari a la convivència en pau i llibertat", ha explicat en un comunicat.
Per la seva part, el regidor de Via Pública, Ramon Bassas, ha anunciat que els fets podrien ser constitutius d'un pressumpte delicte i que l'Ajuntament els posarà en coneixement de la justícia. Bassas ha explicat que la policia es troba en aquests moments recabant informació sobre l'inicident i que aquesta s'anirà oferint al jutjat de torn perquè, si ho considera oportú, pugui tramitar diligències informatives.
El regidor també ha dit que la celebració de la Botifarrada d'enguany també podria tenir conseqüències en forma de sancions administratives ja que no es va respectar el permís donat per l'Ajuntament en diversos aspectes, cosa per la qual s'ha obert un expedient. Finalment, tres persones van ser identificades i seran sancionades en compliment de l'ordenança de civisme per fer malbé mobiliari urbà quan, pressumptament, sortien d'aquest acte.
El cap de llista de la Canditatura d'Unitat Popular (CUP) -entitat que donava suport a l'acte-, Joan Jubany, ha desdramatitzat la crema de la bandera. "Trobo fantàstic que es cremin banderes, especialment si es tracta d'un símbol d'un estat opressor com l'espanyol. Ho trobo una manera d'expressar-se purament simbòlica. No entenc com això pot estar tipificat com a delicte" ha declarat Jubany.
Vibrant concert de Obrint Pas
L'estrella de la nit musicalment parlant va ser el concert dels valencians Obrint Pas, que van protagonitzar una actuació vibrant, plena de força, amb un escenari envoltat per centenars de seguidors. La banda de hardcore va desplegar un directe contundent, enèrgic, amb un raguitzell d'ska, rock, reggae i cúmbia. Les seves cançons, amb lletres compromeses sobre la lluita antifeixista de la Guerra Civil, l'especulació urbanística o la lluita d'emancipació dels Països Catalans, van fer ballar els presents a la plaça. El públic provenia d'arreu del país però sobretot de la comarca del Maresme.
Des d'última hora de la tarda, centenars de persones de totes les edats s'havien anat apropant a la Plaça de l'Ajuntament, per tal de participar en la botifarrada popular que estava prevista. També hi havia carpes informatives i jocs infantils. Es van registrar llargues cues per a sopar de fins a mitja hora, desbordant el servei de càtering. A la nit la plaça plena de gom a gom va rebre amb un entusiasme creixent als teloners Sva-Ters i Kàtiva. També va haver-hi temps per la paròdia teatral dels Iron Kupi.
-
Deu anys de Botifarrada
Un dels fundadors de la Botifarrada a l'Hispanitat el 1996 i actual membre de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) a Mataró, considera que la de dimarts va ser l'edició més multitudinària de la festa. Jubany explica que la festa va engegar-se "perquè era un moment en que l'alcalde de la ciutat anava a celebrar la festa de la hispanitat amb la Guàrdia Civil i cridava visques a Espanya". Per l'exmembre de Maulets, "en aquell temps vam optar per mobilitzar la gent al carrer d'una forma agradable i festiva".
Comentaris