Violència de gènere
Violència de gènere

Redacció

Creixen lleugerament els casos de violència de gènere a Mataró

Un estudi de les dades oficials dels Mossos d'Esquadra a Catalunya identifiquen una tendència creixent de majors casos de violència domèstica segons la renda mitjana dels municipis.

Durant l'últim any, Mataró ha registrat 68 denúncies per violència masclista, un lleuger augment en comparació amb el període anterior. Aquesta xifra reflecteix no només la persistència del problema sinó també la creixent consciència i disposició a denunciar. És rellevant destacar que la majoria d'aquests casos ocorren en entorns familiars o coneguts. La Policia Local de Mataró ha donat aquestes dades en el Dia contra la violència de gènere que se celebra aquest 25 de novembre. En aquest sentit, es fa una crida enèrgica a les víctimes a no mantenir-se en silenci i a buscar ajuda legal i psicològica.

Les dades dels Mossos d'Esquadra, analitzades per l'ACN, revelen una tendència inquietant en els municipis amb rendes més baixes. Aquestes zones han registrat taxes de denúncies gairebé el doble d'altes que en les localitats amb rendes més altes. Aquesta disparitat posa de manifest la influència de factors socioeconòmics en la incidència i denúncia de la violència de gènere. En aquest sentit, Mataró, amb una renda de gairebé 19.500 euros de mitjana, es troba amb una taxa d'incidència de violència de gènere de 224 casos per cada 100.000 habitants en el 2022 i 2023.

 Segons Helena Mulero, portaveu del Col·legi de Criminologia de Catalunya, en les zones més riques la violència de gènere tendeix a ser més "psicològica", i per tant, menys denunciada. Aquesta observació subratlla la diversitat de formes que pot prendre la violència masclista i la necessitat d'una resposta més nuançada i inclusiva.

Dades del Maresme

Al Maresme, amb una població de 457.583 habitants en 2022, s'han registrat 1.115 fets denunciats relacionats amb la violència de gènere, resultant en una taxa de 243.7 denúncies per cada 100.000 habitants. 

Mulero diu que cada estrat social té obstacles a l'hora de denunciar, més enllà de la tipologia delictiva. En el cas de les rendes més baixes, el fet que "moltes dones depenen econòmicament dels marits" es converteix en un impediment en molts casos. "Si no tenen un vincle de suport extern que faci que aquestes dones es mantinguin no es denunciarà", afirma. Una altra tendència, segons relata, és no denunciar per evitar que els fills passin una part del temps amb el pare sense la presència de la mare. "Les lleis no fan que de forma directa si tu denuncies per maltractament al marit, ell es quedi sense la custòdia del fill", rebla.

D'altra banda, pel que fa a les llars més benestants, un factor que evita fer el pas és "la importància de la imatge, l'aparença, el quedar bé i el què pensaran". El fet de considerar-se "una família important" o bé haver de renunciar a un "molt bon nivell de vida" també pesa.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive