J.V.

Creix l'ús de noves tecnologies a les llars però s'estanca a les empreses

L'Observatori de la Societat de la Informació constata una millora qualitativa de l'ús que els ciutadans fan d'els mòbils o internet

La presència d'ordinadors, connexió a internet i telefonia mòbil a les llars mataronines ha crescut durant el 2003, però a les empreses, la implantació de les noves tecnologies ha experimentat un cert estancament. Aquesta és la conclusió de l'Observatori de la Societat de la Informació, un estudi que realitza desde fa tres anys el TecnoCampusMataró i el Servei d'Estudis i Planificació de l'Ajuntament, mitjançant enquestes telefòniques, per tal de copsar el nivell d'ús i coneixement de les tecnologies de la informació i la comunicació entre els ciutadans i les empreses de la ciutat.

Un 58,2% de les llars mataronines disposen d'ordinador, el que representa un creixement de cinc punts respecte l'any 2002. Pel que fa a les llars connectades a internet, aquestes representen el 43%, una xifra superior al 36,4% de l'any anterior. Segons aquestes xifres, Mataró continua per sobre de la mitjana catalana i espanyola pel que fa a les llars amb conexió a internet, un 31,6% i un 25,2% respectivament, però es manté per sota de la mitjana europea del 46,8%.

Jordi Arderiu, del Servei d'Estudis i Planificació de l'Ajuntament, ha puntualitzat que les dades de l'Observatori de la Societat de la Informació “denoten un canvi qualitatiu més que quantitatiu”. En aquest sentit, descata l'avenç notable que ha experimentat la implantació de la tarida ADSL, que arriba al 36,2% de la població.

També l'ús de telefonia mòbil s'ha incrementat, tot i que lleugerament, passant dels 75,7% d'usuaris del 2002 al 76,4% del 2003. Tot i que l'increment no és espectacular, destaca el fet que aquesta sigui la tecnologia que més penetra en les llars mataronines. En l'aspecte negatiu, destaca el descens del nombre de llars abonades a les televisions de pagament, que han passat del 27,9% al 21,9%, i que s'ha atribuit al tancament del canal Quiero TV i la fusió de les plataformes de televisió digital.

Aquests resultats s'han obtingut realitzant un total de 600 enquestes telefòniques a la població major de 15 anys, tenint en compte les quotes per sexe i edat. Les enquestes han permès també definir el perfil de l'usuari de les noves tecnologies, que correspon a un home (el 43% de la població enfront el 32% que representen les dones) amb un nivell d'instrucció mig o mig-alt que principalment es conecta des de casa o des de la feina.

Les noves tecnologies a l'empresa
L'estudi de la implantació de les noves tecnologies a les empreses de Mataró ha posat de manifest un creixement moderat. La xifra d'empreses usuàries d'Internet és del 69,2%, només dos punts per sobre de l'any 2002. Aquest creixement discret contrasta amb la implantació de l'ADSL, que a les empreses mataronines ha crescut deu punts, passant del 32,8% del 2002 al 442,9% del 2003.

Les empreses que tenen internet, però, no sempre en fan un ús estratègic. Menys de la meitat de les empreses de la ciutat disposen de pàgina web i, entre les que en tenen, només el 14,4% l'utilitza per al comerç electrònic, mentre que el 8,2% en fa actualitzacions diàries.

D'altra banda, un 14% de les empreses mataronines no disposen de cap ordinador. D'aquestes, la majoria són empreses de petites dimensions, amb menys de cinc treballadors. La quantitat d'empreses que ofereixen formació al voltant de les noves tecnologies tampoc ha experimentat un notable augment, ja que ha passat del 22,4 al 26,4%.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive