Creix el clam a favor de la jornada continuada a les escoles
Creix el clam a favor de la jornada continuada a les escoles

Demanen jornada continuada a les escoles de primària

La plataforma específica compta amb 70.000 famílies a nivell català i vol sumar Mataró al mapa de ciutats que donen suport a aquesta opció horària

L’horari escolar el marca el Departament d’Educació i el vigent estipula jornada partida, de matí i tarda, amb dues entrades i dues sortides i pausa per dinar. Des del darrer canvi normatiu, a més, l’horari de tarda és de tan sols una hora i mitja. Un horari que volen canviar les més de 70.000 famílies que a nivell català ja donen a suport a la Plataforma Volem Jornada Contínua. Alícia Torralba n’és una de les veus visibles a nivell mataroní, on la plataforma intenta buscar suports, entrar al Consell Escolar Municipal i adherir la ciutat a la llista de 20 municipis que ja s’han posicionat a favor d’aquest canvi en l’organització horària educativa de 9 a 14h. “Nosaltres demanem poder decidir: que s’escolti els pares per decidir quina jornada lectiva escullen pels seus fills, no volem imposar cap horari ni diem que una opció és millor que una altra”, assegura Torralba. 

El suport a la demanda va creixent i la plataforma vol que Mataró se sumi al mapa de municipis que reclama el canvi horari

El que és una reivindicació amb ja quatre anys d’història i suma de suports ha tingut en l’eclosió de la pandèmia un nou viver d’arguments. “La jornada contínua redueix les entrades i sortides a un mateix centre i facilita la gestió i conciliació familiar mentre redueix la interacció social d’anar i tornar”, explica Torralba. La plataforma va haver de reclamar els informes concrets sobre els centres en els que s’ha aplicat com a prova pilot. “S’ha demostrat que ha baixat l’absentisme per famílies que no tornen a la tarda i ha quedat demostrat que el rendiment es manté”, explica aquesta mare. 

Continuada no vol dir intensiva

Una precisió important que fan és que jornada continuada no és el mateix que intensiva: el que volen poder decidir els partidaris d’aquest moviment és compactar les hores lectives però en cap cas es deixaria de prestar els serveis de menjadors i extraescolars: “percebem por pel futur d’aquests serveis i es mantindrien per les famílies que el necessiten, òbviament” diu Alícia Torralba, que es pregunta “quina necessitat hi ha de mantenir els horaris partits amb l’actual conjuntura i l’evidència que l’horari de major rendiment és el de matí i migdia”. 

A nivell català, una enquesta resposta per 27.000 famílies va posar sobre la taula un suport del 85% de casos a aquesta opció. Ara la Plataforma es marca com a objectiu seguir-se fent presents a diferents escoles: “el suport va creixent i és important que la informació sobre el que reclamem arribi al màxim de persones”, diu la membre mataronina del moviment. A nivell polític, voldrien que Mataró aprovés una declaració inequívoca donant-hi suport però de moment progressen les reunions i treball de sensibilització. 

Arxivat a:

Comentaris (5)

Anonim Fa 4 mesos
Jo crec que en vers de compactar l'horari, fins i tot caldria ampliar-lo per exemple de 9 a 13 i de 15 a 18. A l'escola si va també a fer convivència i relació social. Ja està bé de tants de dies de festa; dies de lliure elecció 3 mesos de vacances dia següent d'alguna festivitat...
Juan Carlos Fa 4 mesos
No ho veig gens clar, si els meus fills ja adolescents començan a les 8 ja els passa factura, imagina amb nens més petits. I d'altre banda en la nostra època acabàven a las 1, i l'última hora l'atenció i el cansament, feia que es fes costa amunt, no m'imagino nens tan petitons fins las tres. Me'ls imagino fosos. Crec que és una mesura desde la comoditat i l'egoisme desl pares.
Mercè Fa 4 mesos
Hauria de ser ja,crec que seria millor per els nens, i així a la tarda poder fer deures, extraescolars, etc.
Joan Fa 4 mesos
¡Tant de bo es fes!
yago Fa 4 mesos
juass, juass, no crec que arribi al 10% els que volen jornada continuada...al menys els pares que els dos treballen... que una minoria no s'imposi sisplau
Vols dir? Fa 4 mesos
Si els dos pares treballen, tu creus que els va molt bé anar a recollir els fills a les 12:30, tornar-los a l'escola a les 3, i tornar-los a recollir a les 4:30?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive