L’horari escolar el marca el Departament d’Educació i el vigent estipula jornada partida, de matí i tarda, amb dues entrades i dues sortides i pausa per dinar. Des del darrer canvi normatiu, a més, l’horari de tarda és de tan sols una hora i mitja. Un horari que volen canviar les més de 70.000 famílies que a nivell català ja donen a suport a la Plataforma Volem Jornada Contínua. Alícia Torralba n’és una de les veus visibles a nivell mataroní, on la plataforma intenta buscar suports, entrar al Consell Escolar Municipal i adherir la ciutat a la llista de 20 municipis que ja s’han posicionat a favor d’aquest canvi en l’organització horària educativa de 9 a 14h. “Nosaltres demanem poder decidir: que s’escolti els pares per decidir quina jornada lectiva escullen pels seus fills, no volem imposar cap horari ni diem que una opció és millor que una altra”, assegura Torralba.
El suport a la demanda va creixent i la plataforma vol que Mataró se sumi al mapa de municipis que reclama el canvi horari
El que és una reivindicació amb ja quatre anys d’història i suma de suports ha tingut en l’eclosió de la pandèmia un nou viver d’arguments. “La jornada contínua redueix les entrades i sortides a un mateix centre i facilita la gestió i conciliació familiar mentre redueix la interacció social d’anar i tornar”, explica Torralba. La plataforma va haver de reclamar els informes concrets sobre els centres en els que s’ha aplicat com a prova pilot. “S’ha demostrat que ha baixat l’absentisme per famílies que no tornen a la tarda i ha quedat demostrat que el rendiment es manté”, explica aquesta mare.
Continuada no vol dir intensiva
Una precisió important que fan és que jornada continuada no és el mateix que intensiva: el que volen poder decidir els partidaris d’aquest moviment és compactar les hores lectives però en cap cas es deixaria de prestar els serveis de menjadors i extraescolars: “percebem por pel futur d’aquests serveis i es mantindrien per les famílies que el necessiten, òbviament” diu Alícia Torralba, que es pregunta “quina necessitat hi ha de mantenir els horaris partits amb l’actual conjuntura i l’evidència que l’horari de major rendiment és el de matí i migdia”.
A nivell català, una enquesta resposta per 27.000 famílies va posar sobre la taula un suport del 85% de casos a aquesta opció. Ara la Plataforma es marca com a objectiu seguir-se fent presents a diferents escoles: “el suport va creixent i és important que la informació sobre el que reclamem arribi al màxim de persones”, diu la membre mataronina del moviment. A nivell polític, voldrien que Mataró aprovés una declaració inequívoca donant-hi suport però de moment progressen les reunions i treball de sensibilització.
Comentaris (7)