Els comuns demanen des de dins del govern reobrir els parcs infantils
Els comuns demanen des de dins del govern reobrir els parcs infantils

La Covid deixa els infants de Mataró sense àrees de joc

Mataró opta per la via més restrictiva contra la transmissió de la Covid i manté precintades les àrees de joc infantils de parcs i places, al contrari que altres municipis

Mataró manté tancats els parcs de jocs infantils des del 20 de juliol passat, com a mesura preventiva per evitar els contagis de Covid. De fet, des de l’inici de la pandèmia han estat accessibles tan sols un mes, ja que s’havien reobert 18 de juny amb la fase 3 del desconfinament. L’Ajuntament els ha mantingut clausurats des de llavors, quelcom que ha generat un gran malestar per part de moltes famílies, ja que altres municipis catalans són més flexibles en aquest sentit. Però el consistori, tot i que entén les queixes de mares i pares, no pensa canviar la mesura fins que no baixin els contagis de Covid.

Les àrees de joc es van reobrir amb la fase 3 de desconfinament i tancar de nou al cap d'un mes

Quan el 18 de juny es va entrar en la tercera fase del desconfinament, l’Ajuntament, seguint les directrius generals, va aixecar la prohibició d’utilitzar els jocs infantils i els aparells d’activitat física. Tot i així, ho va acompanyar d’una recomanació d’evitar-ne l’ús, així com la pràctica de jocs i esports de contacte personal. A finals de juliol, l’augment de contagis i un seguit de rebrots a l’àrea metropolitana van portar l’Ajuntament a aplicar noves restriccions, entre les quals prohibir de nou l'ús de zona de jocs infantils i pistes esportives de lleure a parcs i places. En aquell moment l’índex de risc de rebrot estava per sobre de 100, el llindar que marca el perill de transmissió comunitària. Des de l’estiu passat aquest índex s’ha disparat molt per sobre d’aquesta xifra, així que l’Ajuntament no veu motiu per retrocedir en la decisió presa fa mig any.

La regidora de Salut, Laura Seijo, explica que la qüestió de la reobertura de les zones de joc infantils es posa sobre la taula a cada reunió del comitè d’emergència creat per fer front a la Covid a la ciutat, format per l’alcalde, els regidors dels àmbits de Serveis Centrals, Salut i Seguretat, els caps d’àrea i directors de Seguretat i Salut, la secretària del SIIT i la cap de serveis jurídics de l’àrea de qualitat urbana. “Cada cop hem arribat a la mateixa conclusió, que ens ho plantejarem quan el risc de transmissió deixi de ser tan elevat com ara”, afirma Seijo.

40067635 8a00 4603 a2ae b2bd0bfb469c

Àrea de joc infantil a la plaça del Turó de Mata. Foto: R. G. 

El decret de la Generalitat per la desescalada del confinament recomanava que si els consistoris decidien mantenir les zones de joc infantil obertes, haurien de comptar amb control d’aforament i s’haurien de desinfectar permanentment, després de cada ús. “Tenim un total de 125 zones de joc d’aquest tipus repartides per les places i parcs de la ciutat, així que aquestes mesures són impossibles d’aplicar”, afirma Seijo.

Les claus

  • Mataró té 125 àrees de joc infantil repartides pels parcs i places de la ciutat
  • La Generalitat recomana que, si es reobren, tinguin totes elles control d'aforament i desinfecció constant
  • L'Ajuntament considera que aquestes mesures de prevenció no es poden aplicar i per tant les manté tancades
  • El percentatge d'infants que desenvolupen la malaltia és baix però sí que són transmissors del virus
  • Altres municipis han reobert les zones de joc, sent més laxes amb les mesures recomanades per la Generalitat

Mataró ha optat per ser especialment restrictiu amb les mesures anti-covid

Altres municipis han decidit, simplement, permetre l’ús d’aquestes instal·lacions sent més laxes que Mataró amb unes mesures que la Generalitat recomana però no obliga. Però la capital del Maresme ha optat per ser especialment restrictiu, tant en aquest com en altres àmbits (per exemple, amb l’ús de les platges, que va mantenir tancades més temps que els municipis veïns). Tal i com va dir l’alcalde, David Bote, en una entrevista a Capgros.com, “hem rebut moltes crítiques amb qüestions com el tancament de les àrees de jocs infantils o de la platja. La norma de la Generalitat era clara: si no podíem evitar les aglomeracions, havíem de clausurar aquests espais. Hem apostat per la prudència, per protegir la salut individual i col·lectiva dels mataronins”.

Laura Seijó. Foto: PSC

Laura Seijó, regidora de Salut. Foto: PSC

“No es pren per fer la guitza als mataronins, sinó per protegir-los”, diu la regidora de Salut

En aquest sentit, la regidora de Salut assegura que la mesura “no es pren per fer la guitza als mataronins, sinó per protegir-los”. Seijo entén les molèsties que això genera a les famílies (“Jo també he tingut fills petits i sé el que significa”, assegura) però es mostra del tot convençuda de la necessitat de mantenir les àrees clausurades: “És una mesura de protecció per al conjunt de la població, és cert que un percentatge molt baix de nens i nenes desenvolupa la Covid, però sí que són transmissors dels virus i poden contagiar els pares i avis, i tal i com tenim les UCI i els hospitals, no ho podem permetre”, resol.

Per a la responsable de Salut, hi ha prou alternatives per a les famílies amb fills petits de cara a gaudir de l’aire lliure. “Es pot jugar a la sorra, jugar a la pilota, anar en bicicleta... tot d’activitats que no suposen risc d’infecció”, constata, i recorda que hi ha molts altres col·lectius privats d’activitats de lleure. “Als adolescents i joves no els agrada gens tenir les discoteques tancades, ni als avis les pistes de petanca, però ho fem per protegir-nos”, insisteix.  

Arxivat a:

Comentaris (10)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive