Cada nova actualització de les dades de seguiment epidemiològic a Mataró fa una mica més fons el sot. Si l’evolució del risc de rebrot i l’Rt fa dies que van a l’alça, un altre dels indicadors que més s’ha disparat és la taxa de positivitat que ja supera el 6%.
L'Organització Mundial de la Salut estableix en un 5% el llindar de la taxa de positius com un dels criteris per a valorar que la Covid stà controlada en una territori determinat. Dit d’una altra manera, l’OMS considera que per sobre de 5 és impossible de traçar la transmissió. Doncs a Mataró les dades de la darrera setmana indiquen que del total de tests practicats (entre PCR i antígens) un 6,13% ha estat positiu. En termes comparatius, una setmana abans era del 3,53%. La pujada és molt pronunciada.
L’inici de l’efecte Nadal
L’efecte Nadal comença a notar-se, ja que les dades actuals reflexen l’evolució de la darrera setmana de 2020. En aquest sentit la ‘foto’ a dia d’avui és d’un risc de rebrot desbocat (595 punts( que no para de créixer i que amenaça de fer créixer el gràfic en un altre bony, de totes totes. També creix l’Rt, la velocitat de contagi, que marca 1,72 pel que cada 100 positius en contagien 172.
Tots dos indicadors, sumats al salt del percentatge de positius, presagien que la tendència a l’alça dels indicadors es pot mantenir durant els propers dies i setmanes. La previsió és d’un mal gener.
A nivell català, les dades són una miqueta millors que a Mataró: la velocitat de propagació de la covid-19 a Catalunya, l'Rt, ha pujat a 1,27 a Catalunya, 16 centèsimes més que fa 24 hores, segons les últimes dades del Departament de Salut. El risc de rebrot també puja, ho fa 78 punts fins a 500, i la incidència a 14 dies puja de 394,87 a 409,14. En paral·lel, s'han declarat 1.314 nous casos confirmats per PCR o test d'antígens (TA), cosa que eleva la xifra total a 372.237. El 9,51% de les proves de la darrera setmana han donat positiu.
Comentaris (3)