-
-

Xavier Amat

Cosmos convida a observar el cel per l'Any Internacional de l'Astronomia

L'entitat organitza tres sessions d'observació amb telescopi obertes a tothom aquest cap de setmana

Galileu Galilei no va ser la primera persona en mirar a través d’un telescopi, però sí en deixar anotacions de les seves observacions i, per tant, en fer-ho amb finalitats científiques. Era l’any 1609. Tot i les eines elementals de les que disposava, les seves teories, que tants problemes personals li van comportar, es van anar confirmant amb el pas del temps. Ara el món sencer ho recorda declarant el 2009 Any Internacional de l’Astronomia, que viurà un dels seus moments més brillants aquest cap de setmana.

A Mataró, l’astronomia va lligada a un nom, Cosmos, Grup d’Astronomia de Mataró, entitat que acaba de complir mig segle de vida. L’associació, que té la seva seu a l’àtic del Casal Nova Aliança del carrer de Bonaire, s’ha sumat a les cent hores d’astronomia que tindran lloc simultàniament a 130 països, i muntarà observacions els dies 3, 4 i 5 d’abril a la plaça de les Tereses, al Nou Parc Central, i a la plaça d’Occitània, respectivament. La darrera a plena llum del dia i per tant amb l’Astre Rei com a gran protagonista. “Fliparàs”, resa el cartell que per a l’ocasió han elaborat els responsables de Cosmos. I és que la passió dels membres de l’entitat per tot allò que es mou per l’Univers és total. Genís Garcia, un dels seus socis fundadors, explica: “M’he passat nits senceres en blanc i amb la panxa enlaire mirant el cel. La primera vegada que vaig veure la Lluna a través d’un telescopi vaig quedar bocabadat, devia ser cap a l’any 57, i des d’aleshores he vist tots els cometes, planetes... sempre es van veient coses noves”. Jordi Lopesino, president de Cosmos entre els anys 1993 i 2000, recorda com “amb quatre anys vaig voler anar al bar del barri perquè allà tenien una tele i sabia que estaven retransmetent l’arribada de l’home a la Lluna. Amb sis anys ja llegia tot el que m’arribava a les mans sobre astronomia. Una altra cosa és que ho entengués”.

Cosmos, per les dificultats d’associar-se del moment, va haver d’anar als inicis de la mà del grup Aster. Joaquim Rodríguez, que també en va ser un dels fundadors, recorda com “al principi no teníem ni telescopi. Miràvem fotografies, llegíem coses... i quan per fi vam fer-nos amb un telescopi ja em vaig enamorar del tot de l’astronomia”. L’any 78 va ser clau per a l’entitat, ja que es va independitzar d’Aster, l’Aliança va reformar les instal·lacions, i Caixa Laietana va col·laborar en l’adquisició d’un nou i modern telescopi. “D’interès per l’astronomia sempre n’hi ha hagut, però com que avui mirar les estrelles no és necessari com ho era per als nostres avantpassats, estem deixant d’usar aquest mecanisme tan original que tenim els humans i que ens permet aixecar el cap cap al cel”, considera Lopesino, que espera que amb la celebració de l’Any Internacional de l’Astronomia creixi la curiositat pel que ens envolta.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive