El Consell per la República es desplega pel territori català i, des del mes de juny passat, també s’ha constituït oficialment a Mataró. La secció local de la institució fundada a Waterloo pels polítics independentistes exiliats treballarà en la mateixa línia que la resta: intentar fer possible la independència de Catalunya. “L’1-O Catalunya va iniciar el camí de la república, i el consell és l’instrument per acabar entre tots el que aquell dia vam començar”; aquesta és la frase que resumeix l’objectiu de l’organització.
El Consell per la República es va constituir a principis de 2018, teu seu a Waterloo, està presidit per l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i es presenta com una organització política que té com a objectiu fer efectiva la independència de Catalunya, culminar el procés constituent de la República Catalana i internacionalitzar la causa. Compta actualment amb gairebé 100.000 inscrits, mentre a Mataró ja en són més de 1.000. La creació dels consells locals com els de la capital del Maresme van ser una proposta de l’ANC per portar la causa de la institució. El primer municipi en afegir-s’hi va ser Amer, i ara ja en són més de 200. El Maresme és una de les comarques més actives en aquest sentit, amb consells locals constituïts en municipis com Llavaneres, Argentona o Vilassar de Mar, entre d’altres.
L’actual coordinador del Consell Local de Mataró és Jaume Marquilles, tot i que la junta escollida aquest mes de juny és per tan sols un any i l’organisme fuig dels lideratges individuals. L’objectiu, a nivell local, és “fer créixer l’esperit republicà, aglutinant forces i treballant des baix”, assegura Marquilles, que considera que la gent, des de la base, ha de prendre consciència del poder que té per lluitar per la causa. “Així ho vam demostrar l’1 d’Octubre”, afirma Marquilles.
La prioritat ara per al Consell Local és créixer en nombre d’integrants. Cada nou membre rep la Identitat Digital Republicana, el “carnet” digital que emet el Consell i que ha de servir per “participar de manera directa al procés d’assolir la independència”. A banda, es posa a la seva disposició el document ‘Preparem-nos’, un manifest d’una cinquantena de pàgines on s’explica quins són els plans per “reprendre el procés allà on el vam deixar el 27 d’octubre de 2017”.
Comentaris (6)