L'Ajuntament de Mataró ha pres el compromís de combatre l'antigitanisme. Una declaració institucional del consistori, aprovada per tots els partits, es referma en donar suport al poble gitano i en la necessitat de lluitar contra els discursos d'odi i la discriminació social i institucional que pateix aquest col·lectiu, que té una presència important a la capital del Maresme, i que ha donat fills tan il·lustres com el cantant Peret.
L'alcalde, David Bote, i el regidor de Cultura, Xesco Gomar, va fer una recepció institucional a representants del poble gitano a Mataró el passat 8 d'abril. Gairebé un mes més tard, la Junta de Portaveus ha aprovat una ha aprovat una Declaració institucional presentada conjuntament per tots els grups municipals amb motiu de la commemoració del 50è aniversari del 1r Congrés Internacional Gitano celebrat a Londres, el 8 d'abril de 1971. Des de llavors se celebra cada any, en aquella data, el Dia Internacional del Poble Gitano.
Aquest col·lectiu pateix avui en dia una greu desigualtat i discriminació, amb molts prejudicis i estereotips, tal i com apunta la declaració institucional aprovada per l'Ajuntament. Tota una sèrie d'obstacles que impedeixen o dificulten "la plena inclusió social, econòmica i política, el seu reconeixement com a poble, la recuperació de la seva memòria històrica i la reparació dels atacs que han patit i afectat als àmbits cultural, social i econòmic després de segles de persecució etnocida".
La declaració institucional es compromet des de l'Ajuntament a visibilitzar el treball de les entitats gitanes, contrarestar el discurs d’odi amb informació veraç i positiva, dissenyar i aplicar polítiques públiques partint d’aquelles actuacions que hagin demostrat èxit i impacte en la societat, motivant la promoció social dels gitanos i les gitanes combatent les desigualtats en l’accés als drets bàsics tot promovent la visualització de l’èxit educatiu, el foment de la ocupació i eliminant els hàbitats segregats. A banda, assegura que es treballarà per visibilitzar l’antigitanisme institucional foragitant-lo de totes les institucions polítiques i democràtiques del nostre país, continua sent la nostra tasca, conjuntament amb el poble gitano.
Així mateix, l’Ajuntament es compromet a instaurar cada 8 d’abril un Acte Institucional en commemoració del dia del Poble Gitano, com una diada institucional i acadèmica local, en reconeixement a tots els gitanos i gitanes del municipi i en rebuig de l’antigitanisme encara present a la nostra societat.
Comentaris