Cubell de recollida de matèria orgànica
Cubell de recollida de matèria orgànica

M. Coll

Comença la campanya informativa de la recollida de brossa orgànica

Les pròximes setmanes es faran diverses sessions informatives i es repartiran 50.000 cubells de brossa i milers de paquets de bosses compostables

L'Ajuntament de Mataró ha presentat aquesta dimecres dia 26 al vespre la campanya informativa sobre el nou sistema de recollida de brossa orgànica que el proper mes d'octubre s'implantarà de forma progressiva a la major part de la ciutat. Per desenvolupar aquesta campanya, el consistori ha dividit la ciutat en dues meitats seguint l'eix viari de l'Avinguda Puig i Cadafalch, el Camí de la Geganta i la Ronda Alfons X El Savi. A la zona oest d'aquesta àrea, la campanya informativa començarà aquesta mateixa setmana, mentre que el desplegament dels contenidors especials i l'inici de la recollida està prevista pel 16 d'octubre. L'altra part de la ciutat, la zona est, la campanya informativa començarà a principis de novembre i la recollida a finals de novembre.

Per tant, durant el proper mes i mig l'Ajuntament té el repte d'equipar i informar a tots mataronins sobre el funcionament del nou sistema de recollida de brossa orgànica. Per aconseguir aquest objectiu, l'agència BCN Ecologia, executora de la campanya, ha planificat tres línies d'actuació: convocatòria de reunions informatives, habilitació de punts d'informació i informació porta a porta. En total, durant aquestes setmanes 56 persones, degudament preparades, es desplegaran per la ciutat per fer aquestes tasques informatives.

La campanya ha estat molt ben definida per aconseguir l'objectiu d'arribar a tots els ciutadans. Es faran cinc reunions informatives a cadascuna de les àrees d'aplicació de la recollida de brossa orgànica, a les quals es convocarà els ciutadans mitjançant una carta amb informació de la campanya i una targeta amb el dia, la data i el lloc de la trobada. El dia de la reunió, els assistents hauran de bescanviar aquesta targeta pel petit cubell d'escombraries orgàniques, un paquet de bosses compostables –actualment es poden adquirir a la majoria d'establiments de la ciutat-, un adhesiu informatiu sobre que són i que no són residus orgànics i un iman per la nevera. Aquest intercanvi, per aquells veïns que no hagin assistit a les reunions, també es produirà als diversos punts d'informació habilitats. Finalment, els ciutadans que de cap manera s'impliquin en aquest sistema rebran una visita domiciliària.

Cartells publicitaris amb rostres coneguts
Aquesta campanya de sensibilització ciutadana té un cost previst de 300.000 euros. Són significatius els cartells publicitaris, en els quals, sota el lema "Jo ja reciclo la matèria orgànica, i tu?", apareixen alguns mataronins populars, com l'àvia Remei o la jugadora de tenis taula, Galia Dvorac. Per l'execució d'aquest sistema de recollida l'Ajuntament de Mataró també ha rebut una subvenció de 620.628 euros de l'Agència de Residus de Catalunya, els quals, en part, s'invertiran en la compra dels 50.000 cubells d'escombraries dels domicilis; en l'adquisició dels contenidors de brossa orgànica, que s'instal·laran al costat dels contenidors verds habituals; i en la compra dels vehicles necessaris per a realitzar el servei.

Totes aquesta campanya però no serà útil si la gent no es consciencia de la importància de la selecció de la brossa orgànica des de l'origen, encara que els primers mesos no hi haurà sancions econòmiques per aquells que la incompleixin. "Els abocadors estan plens i la única manera de solucionar aquest problema és el reciclatge, sistema que cal desmitificar", ha declarat Francesc Melero, regidor de Serveis i Manteniment. Inicialment els ciutadans poden trobar-se en dues dificultats: organitzar-se l'espai a la cuina, encara que el cubell de brossa orgànica és força petit- i saber identificar la brossa orgànica. Davant el dubte l'alcalde, Joan Antoni Baron, ha fet la primera advertència: "perquè aquest sistema de recollida funcioni s'ha de fer de forma molt estricta perquè si hi ha “impropis” –residus no orgànics barrejats amb els orgànics- la planta de compostatge sancionarà a l'Ajuntament, per tant, davant el dubte si un residu és orgànic millor evocar-lo a la bossa tradicional si no es vol que l'any que bé haguem d'augmentar l'impost de la brossa". Per aquest motiu l'Ajuntament ha habilitat un telèfon d'informació i un adhesiu en el qual hi ha exemples de residus orgànics, com són: les restes de verdures i fruites, restes de carn i peix, ossos, marro de cafè, serradures, restes de plantes de jardí, paper de cuina, llumins i restes de pa.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive