Vista de Mataró, on creixen els casos positius per Covid-19
Vista de Mataró, on creixen els casos positius per Covid-19

Comença l’autoresponsabilitat: Què és l’etapa de represa?

El Govern no regularà límits d'aforaments a partir del 25 de juny i la gent haurà de vetllar per mantenir la distància de seguretat per autoresponsabilitat

Autoresponsabilitat és la paraula clau de la nova etapa de represa a la qual s’entra a tot Catalunya aquest divendres 19 en fase de transició i que a partir del dijous 25 de juny ja quedarà instaurada. El Govern de la Generalitat pren el timó de la desescalada i aposta per una nova fase amb menys prohibicions.

El Govern no regularà límits d'aforaments als espais a l'aire lliure i tancats a partir del 25 de juny. A partir d'aquesta data, aquests espais hauran de garantir una distància de seguretat equivalent una superfície de 2,5 metres quadrats per persona. Fins al 25 de juny, però, els aforaments estaran limitats al 50% en els espais tancats i el 75% en els espais a l'aire lliure, segons han detallat el president de la Generalitat, Quim Torra, i els consellers de Salut, Alba Vergés, i d'Interior, Miquel Buch. Segons ha explicat l'executiu, l'objectiu és que hi hagi "claredat" en la normativa i la "simplificació". El Fovern ha adoptat una sèrie de mesures bàsiques de protecció i organitzatives per prevenir el risc de transmissió de la covid-19, i que marca com a "essencial" que hi hagi un "comportament social" compromès en la lluita contra la pandèmia.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha defensat que l'evolució favorable actual de l'epidèmia permet encarar aquesta nova etapa amb una "regulació més senzilla" que no es basi en "prohibicions".

S’han acabat els aforaments regulats

El Govern ha descartat regular aforaments en espais tancats i l'aire lliure, com s'ha vingut fent durant les diferents fases de la desescalada. Sí que es mantindran fins al 25 de juny d'un 50% en espais tancats i d'un 75% a l'aire lliure, però a partir d'aquesta data el Govern estableix l'obligació de garantir la distància física de seguretat equivalent a una superfície de seguretat de 2,5 metres quadrats per persona.

En els espais a l'aire lliure, la distància interpersonal de seguretat pot rebaixar-se en cas de portar mascareta, un registre d'assistents o preassignació de localitats i es reguli la circulació per evitar aglomeracions en els creuaments i els punts de més freqüència. També en cas que s'estableixen espais sectoritzats amb control de fluxos d'accés i sortides independents i no permeables entre si per a un màxim de 2.000 persones, que poden arribar a les 3.000 si són amb seients preassignats.

Quant als espais tancats, fixa la necessitat de sectoritzar la zona, amb control d'accés i sortides independents, però limita a el nombre màxim de persones a 1.000, que es pot doblar si hi ha localitats preassignades. La distància de seguretat es pot rebaixar si es fa ús de la mascareta, es porta un registre d'assistents o hi hagi preassignació de localitats, i es prevegin mesures de circulació dels assistents que evitin les aglomeracions en els creuaments o punts de més afluència.

En el cas dels establiments d'hotaleria i restauració, el Govern demana que es fomenti la prereserva. En congressos, fires i actes similars, la resolució estableix que es podran fer sempre que el nombre d'assistents s'ajusti a l'aforament del lloc a partir de la superfície de seguretat de 2,5 metres quadrats per persona. Caldrà portar un registre d'assistents, promoure mesures de circulació, controls de fluxos d'accés i sortida, i posar a disposició dels assistents aigua i sabó, o gels hidroalcohòlics. La superfície de seguretat es podrà rebaixar si es fa ús de la mascareta i si es sectoritza l'espai, amb control d'accés i de sortida independents, que han de ser d'un màxim de 1.000 persones o fins a 2.000 quan se situïn en seients preassignats.

Plans sectorials per diferents activitats

La resolució del Procicat també estableix que caldrà aprovar plans sectorials per a una quinzena d'àmbits d'activitat, com universitats, serveis socials, centres docents, transports, establiments comercials, d'hostaleria i restauració, turisme, locals d'oci nocturn, lleure infantil, fires i congressos, instal·lacions esportives, equipaments culturals o festes i esdeveniments populars. Els plans sectorials ja aprovats durant les fases de la desescalada s'hauran d'adaptar a la nova situació.

"Autoresponsabilitat" de la ciutadania

Vergés ha remarcat que en aquesta nova etapa "el més important és l'autoresponsabilitat de tota la ciutadania", ja que caldrà "conviure" amb el virus mentre no hi hagi vacuna ni un tractament efectiu. La consellera ha remarcat que evitar contagis "depèn absolutament" d'un esforç col·lectiu i solidari. En aquest sentit, la resolució estableix una sèrie de mesures de protecció individual que haurà d'adoptar la ciutadania, entre les quals hi ha la higiene freqüent de mans, evitar tossir directament a l'aire, el manteniment de grups de convivència habituals el més estableix possible, i l'ús de la mascareta quan no es pugui mantenir la distància de seguretat. També es marca la preferència d'espais lliures a l'hora de fer activitats, la ventilació correcta d'espais tancats i la neteja i desinfecció de superfícies.

Aquestes normes també són exigibles als titulars d'empreses o establiments d'ús públic, i s'ordena que els responsables d'activitats garanteixin una atenció preferent a les persones vulnerables per minimitzar el temps d'estada a l'interior de locals i que facilitin la seva mobilitat a l'interior. També es demana que aquelles persones que tinguin símptomes de covid-19 contactes amb el sistema públic de salut i seguir les indicacions d'aïllament.

Ús obligatori de mascareta

La resolució també fixa l'ús obligatori de mascareta per als ciutadans majors de sis anys a la via pública, espais a l'aire lliure i espais tancats oberts al públic sempre que no sigui possible mantenir una distància d'1,5 metres amb altres persones amb qui no es manté un contacte proper molt habitual. També es manté l'obligatorietat de la mascareta en el transport de viatges per carretera o per ferrocarril, excepte si tots els ocupants del vehicle són persones que tenen un contacte molt habitual.

En canvi, l'ús de mascareta no serà exigible en el cas de l'exercici físic esportiu a l'aire lliure, en supòsits de força major o quan la naturalesa de les activitats d'ús de la mascareta sigui incompatible. També en queden exemptes les persones que pateixin una malaltia o dificultat respiratòria que es pugui veure agreujada per aquesta utilització, que no disposin de prou autonomia per treure's la mascareta a causa d'una discapacitat o dependència, o bé presentin alteracions de conducta.

Reunions familiars sense límit de número

Pel que fa a les reunions familiars i activitats socials, la resolució no posa cap límit concret de persones però sí estableix una sèrie d'indicacions. Es podran fer de manera preferent amb les persones que mantenen un contacte molt habitual, "sempre que no es generin aglomeracions ni se superin les limitacions en l'aforament que s'estableixin" i "sempre que es respectin les normes de protecció individual". Es considera aglomeració quan no es pot mantenir física interpersonal de seguretat.

Règim sancionador

La resolució estableix que correspon als ajuntaments i a la Generalitat la vigilància, la inspecció del control de les mesures, amb especial atenció al compliment d'aquelles destinades a evitar aglomeracions i garantir les distàncies de seguretat. En aquest sentit, es preveu desplegar un règim sancionador propi. 

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive