mataró avui cg1472
mataró avui cg1472

Com serà Mataró l'any 2050?

Estudiants de màster de la UAB prenen la capital del Maresme per designar el futur de les ciutats en matèries com el canvi climàtic o l'envelliment demogràfic

Mataró com a exemple de com evolucionaran les ciutats en els propers 30 anys. Estudiants de màster de la Universitat Autònoma de Barcelona han escollit la capital del Maresme per plantejar com serà la ciutat l'any 2050, partint de dos eixos: el canvi climàtic i l'envelliment demogràfic. Es tracta dels alumnes del màster  “Estudis Territorials i de la Població” (METIP) que imparteix el Departament de Geografia.

L’objectiu del treball és aconseguir ciutats més adaptades a situacions ambientals i socials que poden esdevenir probables cap a mitjans del s. XXI

L’objectiu del treball és aconseguir ciutats més adaptades a situacions ambientals i socials que poden esdevenir probables cap a mitjans del s. XXI. Els barris que centraran l’estudi són Via Europa – Nou Parc Central, Cerdanyola, Casc Antic – Centre, Havana i rodalies, Rocafonda, Front Marítim i les Cinc Sènies. L'Ajuntament i la UAB han signat un conveni de col·laboració segons el qual el consistori facilitarà als estudiants dades estadístiques, cartografia i altres materials sobre els territoris. També se'ls posarà en contacte amb el teixit associatiu de la ciutat per tal de contrastar amb els veïns un conjunt d'escenaris de futur que elaboren els alumnes després de fer la diagnosi de cada barri o espai.

Grup de Gent Gran

L'envelliment de la població és un dels temes que es tractaran

El principal eix temàtic del treball és el canvi climàtic i el seus impactes potencials sobre les àrees urbanes. Els alumnes s’aproparan a la ciutat també a través dels temes més socials ja que un altre gran eix del treball és l'envelliment demogràfic. Durant les dues darreres edicions s’han treballat respectivament els casos de Sabadell i Terrassa, i per a l’edició d’enguany la ciutat escollida ha estat Mataró. La capital maresmenca ha sigut d’especial interès per als acadèmics perquè, a diferència de Sabadell i Terrassa, té litoral, la qual cosa aporta un element molt rellevant en relació als possibles impactes del canvi climàtic.

Escenaris de futur

El treball no només resultarà interessant acadèmicament per als alumnes, sinó que també pot aportar resultats útils per a la ciutat. S'elaboraran possibles escenaris de futur per a la ciutat en conjunt i pels barris seleccionats. Aquests escenaris que, respectivament anomenen tendencial (tot seguirà igual a com és en l’actualitat), distòpic (tot anirà a pitjor) i utòpic (millora de la qualitat de vida de la ciutat). Està previst que els estudiants presentin les propostes elaborades i en lliurin una còpia a l'Ajuntament.

 

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive