El plàstic es troba molt present a les nostres vides. Els envasos, les ampolles i les bosses, entre d’altres, són productes que utilitzem de forma diària. El problema és que la majoria d’aquest plàstic, generalment d’un sol ús, acaba al mar. Segons les Nacions Unides, el 80% de les escombraries marines són plàstics. En aquests moments els oceans contenen més de 165 milions de tones de plàstic de les quals, al voltant d’un 50% són articles d’un sol ús, com ampolles, gots, o bosses. L’ONU calcula que en trenta anys hi haurà més plàstic que peixos als nostres mars i que en quatre dècades no hi podran nedar amb normalitat.
Pot ser que mentre ens donem un bany a la riba d'un mar net i cristal·lí no siguem del tot conscients que, en realitat, estem nedant en aigües d'un oceà replet de residus i escombraries. Ens hem habituat a fer un ús massiu del plàstic de forma diària, sense pensar en les conseqüències. Amb l’objectiu de reduir l’impacte negatiu al medi ambient, el Parlament Europeu va aprovar el passat març la normativa que prohibeix a partir de 2021 els articles de plàstic d’utilitzar i llençar més populars: plats, coberts, palletes per a beure, bastonets de cotó i envasos de poliestirè per a aliments. Aquests plàstics, segons càlculs de la Unió Europea, representen a prop del 70% dels desfets plàstics que contaminen les aigües i platges del territori comunitari.
Com reduir el consum del plàstic
S’estima que cada ciutadà de Catalunya consumeix 227 bosses de plàstic l’any, això vol dir que al llarg dels 365 dies es consumeixen al nostre territori més de 1.725.620.609 bosses de plàstic d’un sol ús.
La situació és seriosa i si tots posem la nostra petita petjada, podrem contribuir a millorar la salut del nostre planeta. El divulgador mediambiental i naturista barcelonès, Jose Luis Gallego, explica en el seu llibre “Plastic Detox: 5x10 idees per reduir el plàstic en el teu dia a dia” amb l’objectiu de fer un canvi positiu i modificar el nostre estil de vida.
- Elimina de les teves compres els plàstics d’un sol ús. Pots portar una cistella de la compra o bosses de roba per guardar la fruita.
- No compris aigua embotellada si no és necessari. Aproximadament uns 20.000 milions d’ampolles de plàstic es llencen a les escombraries cada any. Per reduir aquesta xifra podem portar una ampolla reutilitzable. Algunes empreses com Endesa ja s’han compromès amb aquesta iniciativa i han repartit una ampolla de vidre a cada treballador perquè la reutilitzin de forma diària i així eliminar les ampolles.
- Evita el sobreenvasat. Entre uns plàtans en una safata de porexpan i plàstic i uns sense embolicar, escull sempre els segons.
- Cuina més a casa i evita el menjar preparat.
- Recicla a tot arreu. A l’oficina és el lloc on passem més de la meitat de la nostra jornada i també tenim l’oportunitat de reciclar. Hi ha empreses que ja són conscients de la problemàtica i estan incorporant mesures. Per exemple, Endesa sota el lema “Plàstics Zero”, ha impulsat una iniciativa per combatre el plàstic d’un sol ús dins l’organització. Marta Hernández, tècnica del departament de medi ambient d’Endesa, explica que “la campanya té com a objectiu reduir en un 60% el plàstic d’un sol ús en les oficines de tota Espanya per l’any 2021”.
“Plàstics zero”
La iniciativa “plàstics zero” d’Endesa, només aquest any, ja reduirà més d’una quarta part dels plàstics d’un sol ús, aconseguirà evitar la generació de 15 tones i la no emissió de l’atmosfera de 57 tones de CO₂.
Entre les primeres accions que ha desenvolupat la companyia elèctrica i que pretén donar exemple a altres organitzacions i a la resta de la societat, destaquen:
- L’eliminació de tots els gots de plàstics de les màquines de cafè per altres compostables.
- L’eliminació de totes les ampolles de plàstics per l’ús de les de vidre amb el fi de reutilitzar-les diàriament i omplir-les a les fonts d’aigua potable que Endesa té a les oficines.
- Eliminació de totes les ampolles de plàstics de les màquines de vending i substituir-les per brics de cartó.
“Des d’Endesa volem que les mesures vinculades al projecte Plàstics Zero promoguin també un canvi cultural entre els empleats en relació a l’ús dels plàstics, per tal que segueixin reduint-ne el consum també fora del seu àmbit de treball i, en conseqüència, contribueixin a reduir el seu impacte en el medi ambient”, assegura Hernández.
Comentaris