Les colònies són per a tots: l'exemple de l'escola Rocafonda
Les colònies són per a tots: l'exemple de l'escola Rocafonda

Les colònies són per a tots: l'exemple de l'escola Rocafonda

Un gran nombre d'alumnes en situació vulnerable han pogut assistir per primer cop a les colònies gràcies al gran esforç realitzat per l'escola de Mataró

L'Escola Rocafonda, un dels tres centres educatius considerats de "màxima complexitat" a Mataró, ha aconseguit que gairebé un 70% dels alumnes de tots els cursos d'infantil i primària hagin assistit a les colònies. Quelcom que és un èxit enorme per a una escola on, en els cursos anteriors, la mitjana d'alumnes que participaven en aquestes sortides era tan sols de quatre o cinc per aula. Així és com ho han assolit.

L'escola Rocafonda està considerat un centre de "màxima complexitat"

El concepte de 'màxima complexitat' s'aplica per part de la Generalitat a escoles amb alumnat socialment desfavorit, quelcom que es compensa amb recursos humans i econòmics específics que no acostumen a ser suficients per a les elevades problemàtiques que han d'afrontar. Per exemple, el gran nombre d'alumnes de famílies en situació econòmica vulnerable, o el percentatge molt elevat d'estudiants d'origen estranger. Aquest és el cas de l'escola Rocafonda, situada en el barri amb els indicadors socioeconòmics més baixos de Mataró.

 "A la nostra escola vam decidir que calia mantenir les colònies escolars a cada curs, per nosaltres són molt importants, malgrat que altres centres ja estiguin optant per fer-les només a final de cicle o fórmules similars", explica la directora de l'escola Rocafonda, Roser Majó. La realitat, però, és que aquest plantejament trontollava després que any rere any anés baixant el nombre d'alumnes que hi prenien part. 

FB IMG 1621352619137 (1)

Una activitat de les colònies l'escola Rocafonda

El cas de l'escola Rocafonda és habitual en aquest tipus de centres, a causa de la seva tipologia d'alumnat: una gran majoria de famílies desestimen que els seus fills vagin de colònies, per motius tant econòmics com socioculturals. "Moltes famílies consideraven que això de les colònies no anava amb ells, creiem que per una qüestió cultural", explica la directora. El cert és que a la comunitat educativa de l'escola Rocafonda hi ha molts mares i pares reticents a la idea que els seus fills marxin diversos dies fora amb el seu grup classe. "O es mou tota la família, o res, això que el nen marxi sense ells els genera desconfiança", afegeix Majó. Aquestes reticències han estat fins ara molt difícils de trencar, però en l'actual curs l'escola ho ha aconseguit. 

"Després del confinament, havíem de mantenir les colònies sí o sí"

"Vam considerar que aquest any havíem de mantenir les colònies sí o sí, que era súper important per als alumnes després del confinament", constaten. A l'escola Rocafonda van notar com bona part dels seus alumnes tornava a classes al setembre en condicions força precàries. "El confinament va ser molt dur per a ells, van tornar molt desorientats, amb problemes per tornar a agafar la rutina de classes", destaquen. Les restriccions a causa de la pandèmia han estat molt complicades de suportar per als nens socialment desfavorits, sense gaire més alternatives que quedar-se a casa. "Personalment, el que ha fet l'Ajuntament mantenint tancats els parcs infantils m'ha semblat fatal, ha fet molt de mal a aquests infants", destaca Majó. 

Amb aquest panorama, van voler mantenir les colònies escolars. "Els calia aire fresc, respirar, viure una normalitat una mica diferent a la dels darrers mesos", constaten des de l'escola Rocafonda. I es van posar a buscar maneres d'animar la majoria d'alumnes i famílies a participar-hi. Per començar van destinar l'ajut que la Generalitat dona als centres de màxima complexitat a abaratir el preu de les colònies, i van sumar-hi el suport de Serveis Socials de l'Ajuntament, Càritas i altres entitats, fins a aconseguir que el cost de la sortida per a la majoria dels alumnes fos de 50 euros, per tres dies d'activitats amb monitors i allotjament. 

Escola Rocafonda. Foto: TecnoCampus

Escola Rocafonda. Foto: TecnoCampus

"Tot i haver reduït el preu, seguíem sense arribar a un número desitjable d'alumnes, així que vam estar trucant a les famílies a diari durant diverses setmanes, i els anàvem a buscar a l'entrada i a la sortida de classe, per intentar convèncer-les", explica la directora. Insistint i insistint, van aconseguir que gairebé el 70% dels alumnes hagin acabat participant a les colònies, la majoria de les quals es van celebrar el mes de març passat. "I tots han tornat súper contents, per a la majoria ha estat una experiència nova i fantàstica", constata Majó, que constata que els infants "estan encantats" i que "s'han passat moltes setmanes parlant de les colònies". 

Des del centre confien que aquest curs significarà un abans i un després en aquest sentit, perquè de cara als vinents seran els propis alumnes qui insistiran a les famílies que els deixin anar de colònies. També confien que sigui un primer pas perquè aquestes famílies comencin a involucrar-se molt més en el dia a dia de l'escola i es creï una comunitat educativa més potent. "La veritat és que els mestres i l'equip directiu estem molt orgullosos del que hem aconseguit", constata Majó.  

Comentaris (8)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive