-
-

M.Coll

Colomer denuncia el mal que ha fet el silenci de la guerra als perdedors

Can Palauet queda petit per sentir la presentació del llibre “La Guerra Civil a Mataró, 1936-1939”

Un cop més s'ha demostrat que la Guerra Civil, quan se celebra setanta anys del seu inici, continua sent un tema que aixeca molt d'interès. Ahir al vespre la sala de conferències de Can Palauet, es va desbordar per sentir la presentació del darrer llibre de la historiadora Margarida Colomer, La Guerra Civil a Mataró, 1936-1939, la primera obra que tracta de forma exhaustiva aquest tema a nivell local. L'autora va voler fer explicita la voluntat amb aquesta obra d'explicar una història durant molt de temps silenciada. “El silenci ha durat massa temps i ha fet molt de mal a tots, especialment als perdedors, els quals durant massa temps s'han sentit culpables”, va sentenciar la historiadora.

Margarida Colomer, qui va esbossar l'obra recordant que va des de les causes del conflicte fins a la repressió del primer franquisme, va explicar també el seu interès en mostrar la complexitat de la societat mataronina durant la guerra. “Les quaranta persones que he entrevistat per fer aquest llibre no intervenen de forma personal, sinó pel que representen, cadascú un sector de la societat”, va explicar la historiadora. Entre els personatges hi ha exiliats, milicianes, joves que van anar al front, alguns fins i tot falsificant la seva edat real; desertors... en definitiva, una gran diversitat de pensaments i de comportaments, tot per demostrar “la complexitat i la diversitat de la guerra, necessària per comprendre els aconteixements”.

Entre les pàgines de La Guerra Civil a Mataró, 1936-1939 es desvelen algunes incògnites fins ara existents sobre els anys del conflicte a Mataró, per exemple, el nombre de víctimes mataronines, que superen les mil quatre-cents; la creació i els integrants dels quintacolumnistes o les causes dels emboscats. I, paral·lelament, també es destaquen els trets més significats de Mataró respecte altres ciutats catalanes. “A diferència d'altres localitats, aquí el comitè va callar moltes coses i va salvar moltes persones d'una mort segura, entre ells religiosos,” segons la historiadora.

La presentació del llibre també va comptar amb la presència de l'historiador Pelai Pagès, expert en la Guerra Civil a Catalunya, qui va qualificar l'obra de Colomer com a “exhaustiva i rigorosa”. El padrí de la historiadora, que no va amagar la seva complexitat davant la mancança fins ara d'un llibre sobre la guerra a Mataró, també va defensar la necessitat d'explicar la història “des del compromís amb el present”. “Els vencedors van tenir quaranta anys per analtir-se, però els vençuts encara no”, opinava. A més, Pagès també va aprofitar l'ocasió per reclamar una agilització de la Llei de la Memòria Històrica i del Memorial Democràtic de Catalunya.

L'acte va cloure amb les paraules del president del Patronat de Cultura, Jaume Graupera, qui va convidar els ciutadans a participar a tots els actes que els pròxims dies es realitzaran a Mataró entorn la II República i la Guerra Civil i també va manifestar “el dret, el deure i la necessitat de recuperar la història”.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive