El govern municipal va donar llum verda al pressupost i el Pla d'Actuació Municipal (PAM) per al 2007 en un ple extraordinari celebrada dijous dia 21 en la qual CiU i PP, s'hi van posicionar en contra. En el debat previ a la votació, inusualment breu, es van sentir les crítiques els grups de l'oposició per la manca d'ambició govern municipal i les oportunitats perdudes.
El portaveu popular, Paulí Mojedano, va advertir que la ciutat té tota un sèrie de reptes que cal afrontar però que, per això, cal que abans hi hagi les misses suficients, cal ser capaços de generar riqueses. En aquest sentit, Mojedano va lamentar la poca ambició del Pam i el pressupost, recordant el que ja havia dit en el ple d'aprovació inicial: el problema d'aquest PAM no és el que té, sinó el que li manca i el que es deixa per fer. Mojedano també va rebatre les declaracions de l'alcalde Joan Antoni Baron, que durant el dinar de Nadal amb els periodistes es va mostrar convençut que la ciutat està superant la crisi econòmica motivada per la crisi del tèxtil: nosaltres no som tan optimistes, va dir Mojedano, que tot seguit va donar una sèrie de consells sobre l'actitut que hauria de prendre el govern municipal, entre ells, els de ser més ambciosos i responsables, els de ser més autocrítics i els d'intervenir menys en les dinàmiques de la ciutat.
Per la seva banda, el portaveu de CiU, Joaquim Esperalba, va aprofitar la seva intervenció per reflexionar, una vegada més, sobre el paper que juguen els partits de l'oposició. entrem per la porta de servei, va sintetitzar Esperalba, acusant el govern municipal de fer servir els projectes i plans que s'aproven amb el suport de l'oposició per donar una falsa sensació de consens quan, en realitat, a nosaltres no ens queda cap més remei que afegir-nos-hi. En aquest sentit, Esperalba va lamentar el fet que el govern accepti moltes de les alegacions de CiU però amb la condició d'estudiar la possibilitat de dur-les a terme. Sempre diuen que ho estudiaran, però el grau d'execució és molt minsa, i això desmoralitza, va lamentar Esperalba. El líder de CiU, per últim, va lamentar la manca d'ambició i les oportunitats perdudes al llarg dels anys i que han provocat que la ciutat faci figa.
Uns minuts abans havien intervingut al debat els portaveus dels grups municipals que integren el govern tripartit. El portaveu d'ERC, Francesc Teixidó, va destacar del PAM i el pressupost el fet que aprofundeix en la voluntat de millorar la vida dels mataronins, però també que atén a les necessitats de futur. Jaume Graupera, portaveu d'ICV-EuiA, va posar l'ènfasi en la importància de dur a terme polítiques que evitin la fractura social i va destacar les actuacions dutes a terme en matèria d'habitatge, l'acord sobre el desenvolupament del front de mar i la creació de nous equipaments. Per últim, el portaveu socialista Ramon Bassas va fer un balanç més general del mandat assegurant que en aquests quatre anys s'ha manitngut la fiscalitat per sota l'IPC, s'ha aconseguir fer creixer i diversificar la base econòmica i s'ha actuat a tota la ciutat per fer realitat la idea expressada per Baron en la seva presa de posessió: que tot Mataró sigui Mataró, i que Mataró sigui una ciutat per viure i treballar.
L'alcalde, Joan Antoni Baron, va cloure la sessió destacant que el pressupost que es portava a aprovació "és important perquè completa l'acció del govern", i tot seguit va explicar els quatre eixos en els quals s'ha basat aquesta acció: l'acord de govern sigant el 2003 i ratificat el maig del 2004 entre els tres socis de govern; les aportacions que s'han recollit a través dels diversos mecanismes de participació que s'han anat creant a la ciutat; les "necessitats detectades" i les "oportunitats aprofitades"; i per últim, les línies estratègiques definides en el Pacte per al Desenvolupament econòmic i social. Baron va manifestar la seva satisfacció per l'acció de govern duta a terme, que ha permès deixar l'Ajuntament en millors condicions econòmiques i així mateix la ciutat.
-
Prop de 200 aportacions
La primera tinent d'alcalde, Pilar Gonzàlez-Agápito, va ser l'encarregada de donar compte de les alegacions que s'han presentat al PAM i el pressupost del 2007, així com d'argumentar els motius pels quals havien estat acceptades o denegades. En total s'han rebut 197 aportacions, la majoria de les quals procedents dels partits de l'oposició i de diverses associacions de veïns i entitats de la ciutat. D'aquestes alegacions, se n'han acceptat total o parcialment 156, mentre que 41 han estat denegades. Una trentena d'alegacions fan referència a l'àmbit de la sostenibilitat i la mobilitat, mentre que 22 tenen a veure amb la cohesió socials. Amb aquestes aportacions accetades, el PAM del 2007 queda definit per 541 alegacions. El pressupost municipal del 2007 ascendeix als 112 milions d'euros, mentre que es destinen 103 milions a les inversions. Pel que fa a les ordenances fiscals, que s'incrementen en un 3,5%, han rebut 34 alegacions de les quals se n'han acceptat dues.
-
Comentaris