El grup municipal de CiU presentarà en el ple del proper dijous, dia 4, una proposta de resolució instant el govern a estudiar la possibilitat que una universitat internacional s’instal·li a Mataró. Els nacionalistes, que van defensar aquesta proposta al seu programa electoral i que també han presentat una al·legació al PAM del 2009 en aquest sentit, entenen que una universitat internacional podria atreure un major nombre d’estudiants i afavorir el desenvolupament econòmic de la comarca i la capitalitat de Mataró. “Podria atreure estudiants d’arreu i podria fer del territori un pol potent del Sud d’Europa”, el cap del grup municipal, Joan Mora, que creu que amb una universitat internacional es podria “parlar d’un abans i un després, seria un èxit històric”. “Obligaria a pensar en crear residències d’estudiants i incubadores internacionals, i permetria crear noves sinèrgies amb les nostres universitats, potenciar el teixit econòmic actual i crear-ne de nou”, afegeix. La formació creu que aquesta universitat es podria instal·lar, a l’edifici que l’EUM ocupa actualment al Passeig del Callao, i que d’aquí a un any i mig passarà a ser gestionat per l’Ajuntament de Mataró. Mora entén que en un futur caldrà buscar una nova ubicació per a aquesta universitat, però considera que a l’edifici del Callao “es podria iniciar l’activitat tant aviat com es trobés aquesta universitat”.
La presidenta del TecnoCampus, Alícia Romero, admet que el govern municipal està “estudiant la possibilitat d’implantar una universitat internacional”. En aquest sentit, Romero avança que el govern acceptarà les al·legacions que ha fet CiU sobre aquesta qüestió. La responsable del TCM recorda que l’Ajuntament ja ha realitzat prospeccions amb universitats estrangeres, com ara els convenis signats entre l’EUPM i la universitat de Newi a Gal·les.
Agència pel Redesenvolupament del Maresme
Mora explica que la implantació d’una universitat internacional a Mataró podria ser una de les prioritats de l’Agència pel Redesenvolupament del Maresme”, una altra proposta que també defensen els nacionalistes. En aquest sentit, explica Mora, CiU ha presentat una esmena als nous Estatuts de la Fundació TecnoCampus a través de la qual proposa que la Comissió Territorial, integrada per alcaldes de la comarca, treballi en la creació d’aquest nou òrgan, que podria tenir participació pública i privada, i que es dedicaria a implicar tant els municipis de la comarca com els seus agents econòmics en el desenvolupament de la promoció econòmica local dins un àmbit global, “i tenir en compte el marc del Maresme dins l’àrea de la Gran Barcelona”, afegeix Mora, que insisteix en què “tant l’Agència com la universitat internacional serien un motor econòmic potentíssim pel futur econòmic de la comarca, que ens situarien en primera línia Europea”.
D’altra banda, una altra de les propostes que CiU ha fet als estatuts de la Fundació TCM fa referència a la Comissió Empresarial. Pels nacionalistes, aquesta comissió s’hauria de dotar d’un caràcter més tècnic i centrar la seva activitat en la transferència tecnològica. “La comissió hauria de treballar en la implicació empresarial per fer funcionar la transferència tecnològica de la universitat a l’empresa”, explica Mora. Per últim, el grup nacionalista també creu que s’hauria de recuperar el Consell Assessor Empresarial de l’Escola Universitària del Maresme i integrar-lo a la Fundació perquè assessori directament a la seva presidència.
El cap del grup municipal, Joan Mora
Comentaris