Un hort de les Cinc Sènies. Foto: R.Gallofré
Un hort de les Cinc Sènies. Foto: R.Gallofré

Les Cinc Sènies podria abastar de producte agrícola al 50% de la població de Mataró

Aquesta xifra s'assoliria si les zones de cultiu estiguessin al 100%, un dels objectius del conveni signat per l'Ajuntament de Mataró i l'associació de productors agraris de la zona

Les Cinc Sèniés conforma la zona costanera no urbanitzada més gran entre Barcelona i el riu Tordera. 1.200 hectàrees agrícoles i forestals, un espai agrari molt important que connecta la façana marítima amb la zona muntanyosa de la comarca, i que està en plena activitat però amb marge de millora. Si les zones de cultiu estiguessin al 100%, podria arribar a abastar de producte agrícola el 50% de la població de Mataró

La riquesa d'aquest territori, que ocupa un terç del terme municipal de Mataró, és, per tant, única a la comarca i cal preservar-la i promocionar-la. Aquest és l'objectiu de l'acord signat entre l'Ajuntament de Mataró i l'Associació Agrària Cinc Sènies-Mata-Valldeix, que s'ha signat aquest dimarts. 

El conveni entre els dos organismes preveu treballar plegats en un Pla Estratègic de Desenvolupament de l’Espai Agrari que permeti la preservació, millora i desenvolupament de les 750 hectàrees de terreny potencialment cultivable del municipi. Tot plegat va arrencar l'any 2019 quan l'associació va presentar un document amb les línies bàsiques per a conservar i promoure el desenvolupament dels terrenys agraris de les Cinc Sènies. L'Ajuntament hi va respondre amb una declaració institucional i ara es posa fil a l'agulla per treballar en un pla concret. 

ee9a3ae8 50d6 4051 9eab cb0e512dc8ff

Acte de signatura de l'acord. Foto: Ajuntament

L'acord preveu la constitució d'una taula en la qual hi participaran els diferents actors involucrats, d'on ha de sorgir el Pla Estratègic de Desenvolupament de l’Espai Agrari (PEGEA). A banda hi haurà convenis específics que detallaran l’objectiu, termini d’execució, pressupost i mitjans que requereixi cada projecte, i les aportacions al mateix de cada part. 

L'objectiu és garantir l'activitat agrària de les Cinc Sènies, ja que el desenvolupament sostenible d'aquests espais faciliten l'assoliment d'objectius com ara la seguretat alimentària, l’agricultura sostenible, el treball digne, els models de consum i producció, i l’ús sostenible dels ecosistemes terrestres. A banda, es vol facilitar una major sobirania alimentària al municipi. Es calcula que, al 100 % de rendiment, la zona de cultiu podria arribar a satisfer les necessitats de producte agrícola de prop del 50 % de la població de Mataró.

 

Comentaris (1)

Enric Bartrés Garcia Fa 2 anys
Fa uns anys un alcalda Socialista ba dir que els pagesos de Mataró tenien que desapareixa,

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive