La consellera d'Educació de la Generalitat, Marta Cid, ha fet acte de presència aquest migdia al CEIP Angeleta Ferrer i a l'IES Puig i Cadafalch de Mataró, dins d'una sèrie de visites que ha realitzat avui per diferents centres educatius del Maresme. Cid, acompanyada pel regidor d'Educació, Josep Comas, i la primera Tinent d'Alcalde, Pilar González Agápito, ha fet un recorregut pels dos centres i s'ha reunit amb els seus equips directius.
Marta Cid ha atés els periodistes al CEIP Angeleta Ferrer, on ha assegurat que Mataró té garantida l'atenció i els serveis educatius. La consellera ha volgut tancar així la polèmica oberta a finals del curs passat, quan el departament d'educació va decidir suprimir una línea de primer curs d'ESO a l'Institut Alexandre Satorras i una altra del mateix curs de l'IES Thos i Codina; una retirada que es va fer un cop finalitzat el període de preinscripció i, segons l'Institut Municipal d'Educació, sense notificació ni avis previ. En cap moment vam actuar de manera unilateral ni impositiva, ha explicat Marta Cid, qui ha constatat que tot es va fer d'acord amb l'oferta i la demanda del moment. La consellera ha explicat que se'ns va malinterpretar, encara que ara ja s'ha aclarit tot i ha anunciat que en aquests moments no es preveuen canvis respecte a les dues línies de primer d'ESO suprimides.
Aules plenes, no massificades
La responsable d'educació de la Generalitat ha reiterat que l'escola catalana no està massificada, i ha exposat els motius que justifiquen aquesta afirmació. En primer lloc, així ens ho indica la ratio mitjana de tota Catalunya, però és que a més, les aules i cursos que ara estan plenes, en dos o tres mesos poden no estar-ho tant, ja que la mobilitat geogràfica del nostre país és molt elevada. Cid ha afegit que el terme massificació' és totalment inadequat quan es parla de classes amb un o dos alumnes per sobre de la ratio, sobre tot de cara a la percepció que s'endú la ciutadania de la situació de les escoels catalanes.
En tot cas, la consellera ha reconegut que les escoles de Mataró, evidentment estan plenes, i que per això es tiren endavant processos de construcció de nous centres a la ciutat, es treballa per fer arribar més professionals a les escoles i existeix una molt bona relació de planificació amb l'ajuntament de la ciutat. Respecte a l'ús de barracons, Cid ha explicat que s'hi ha de recórrer per donar resposta a la manca d'espais, però ha assegurat que tenim molt clar que es tracta de mesures provisionals, no volem que hi hagi centres que estiguin vuit o deu anys en situació precària.
-
La nova Llei Orgànica d'Educació
La visita de la consellera a la comarca del Maresme ha coincidit avui amb l'inici de la discussió parlamentària de la futura Ley Orgánica de Educación (LOE) al Congrés dels Diputats, on s'han debatut i votat les dues esmenes a la totalitat presentades al projecte pel PP i CiU. Marta Cid ha explicat que hi ha coses de la llei que esperem que millorin durant la tamitació parlamentària, com el procés d'admissió de l'alumnat, la planificació de l'oferta o el paper de l'administració pública. Cid ha afirmat que la voluntat del Govern català és que aquesta llei, que de substituir la Ley Orgánica de la Calidad de la Educación (LOCE) aprovada per l'antic executiu del PP, sigui una llei prima, vàlida per a tota una generació, per evitar que, a cada canvi de govern, es promogui una reforma de l'àmbit educatiu. Respecte al la relació que s'ha d'establir entre escola i religió, Cid ha afirmat que l'escola ha de ser "un espai laic" i que "s'ha de treure la religió de l'àmbit educatiu". Segons la consellera, l'escola catalana "treballa per la cohesió social", per la qual cosa no es pot permetre que "es divideixin els alumnes durant l'horari escolar segons la creença religiosa que tinguin".
Comentaris