Més de 400 persones van omplir ahir dimecres, dia 14, la platea del Teatre Monumental en l’assemblea que l’associació de bancs, caixes i assegurances (ADICAE) va organitzar per tractar amb els afectats mataronins sobre les participacions preferents i altres productes com cèdules hipotecàries i obligacions subordinades. El representant de l’associació, Juan Franco, va explicar que la mecànica d’un client d’una entitat financera d’anar “al banc per recuperar diners guardats i estalviats durant el temps” i “topar-se amb que no pot treure’ls” afectava a un milió de persones en tot Espanya. Juan Franco va explicar que les participacions preferents són “productes de deute; quan es compra es compra deute de l’entitat emisora i es tracta d’un producte ilíquid, el que significa que pot no ser retornat”.
A això, afegia Franco, hi havia el fet que en alguns casos “no tenen termini de venciment, són perpetus”. El representant de l’ADICAE va explicar que en molts contractes signats entre client i entitat financera apareixen clàusules que parlen de terminis com “als cinc anys”, fet que no significa “tenir venciment, sinó que és una opció per recomprar el producte que tenen les entitats financeres a les seves mans”. L’acte va estar replet d’intervencions, la majoria per expressar situacions particulars, que servien perquè des de l’ADICAE es remarqués que en molts casos no s’havia explicat com era degut el producte de les participacions preferents a clients “que no són experts financers i pels qui no està dirigit aquest tipus de productes tòxics, que és el seu nom real”.
Es van escoltar casos de tot tipus, des d’una noia que anomenava “bankilladres” a Bankia per haver-li ofert com a producte unes “obligacions subordinades que ara em fan signar sí o sí per passar-ho a accions de l’entitat, sense alternativa possible”. Aquest cas va servir a Franco per posar un exemple: “Les accions tenen fins a quatre pàgines de factors de risc [ho va ensenyar amb un document], si les participacions preferents són encara pitjors, no volgueu saber quantes pàgines pot haver-hi de factors de risc”. Un altre afectat explicava un tret comú en molts casos: “Em van dir que els diners aquí els posés tranquil·lament, que quan fessin falta els podia treure en 24/48 hores”.
En tot cas, l’ADICAE, a banda d’oferir el seu suport als afectats per representar-los jurídicament, també va recomanar anar al Síndic de Greuges. En aquest sentit, l'Ajuntament ha obert a l'oficina d'atenció al consumidor un registra d'afectats que es posarà a disposició del Síndic de Greudes o de qualsevol autoritat competent que ho sol·liciti. Aquest registre s'ha obert després d'un acord en el passat Ple.
-
Comentaris