Imatge virtuals dels carrers peatonals del centre de la ciutat.
Imatge virtuals dels carrers peatonals del centre de la ciutat.

Els carrers Sant Josep i Argentona seran només per a vianants i la Riera quedarà barrada als cotxes

L'acció s'inclourà en el Pla d'impuls del centre, projecte estrella del Pla de Mandat, que preveu una inversió de 91,5 milions en quatre anys en diversos projectes estratègics

El govern municipal de Mataró va presentar dimecres, dia 11, el seu Pla de Mandat, el document que recull les línies estratègiques, el pla d’inversions i les accions a dur a terme durant els propers quatre anys. El projecte estrella és el Pla d’Impuls del Centre, que s’endurà 4 milions d’euros d’inversió, a raó d’un per any, i que comportarà mesures com la conversió dels carrers Sant Josep i Argentona en zona exclusiva per a vianants, o la prohibició de l’entrada de vehicles a la Riera, excepte determinades hores.

En total, el Pla de Mandat preveu una inversió de 91,5 milions d’euros en diversos àmbits estratègics de la ciutat; més enllà de l’impuls del casc antic, també hi ha partides per a renovar l’N-II, el front marítim i el Port, entre d’altres.

Presentació del pla de mandat 2019-2023. Foto: R.Gallofré

El Pla d’Impuls del Centre va comptar amb un concurs d’idees, el guanyador del qual, obra de l’arquitecte Jordi Henrich Monràs, Jordi Henrich Monràs, va presentar un projecte urbanístic que preveia retornar espais als vianants i ciclistes, recuperar les voreres amples, passeigs, places i jardins; integrar el patrimoni en els espais públics; i traçar nous vials arbrats cap a les Cinc Sénies. En aquest mandat l’Ajuntament té previst tirar endavant part d’aquestes mesures. Tot i que no hi ha calendari establert, accions com la conversió dels carrers Argentona i Sant Josep per a vianants es duran a terme a mig termini.

El projecte guanyador del concurs d’idees del Pla d’Impuls del Centre preveu que tot el casc antic sigui per a vianant

Una de les primeres iniciatives, prevista per a principis de l’any vinent, és barrar el pas als vehicles a La Riera, salvant excepcions. L’artèria principal del casc antic és per a vianants però durant el dia s’hi acumulen els cotxes, ja sigui de famílies que porten els fills a les diferents escoles concertades del centre, o bé de transportistes i vehicles comercials que donen servei als establiments del vial. Tot plegat comporta que passejar-hi sigui sovint una cursa d’obstacles, sobretot els dies laborables. Tot i que en la roda de premsa no es van donar detalls de com es farà, l’Ajuntament té previst limitar l’accés d’aquestes vehicles a determinades franges horàries, i que durant la majoria del dia i la nit La Riera sigui en exclusiva per a vianants.

L’Ajuntament també vol renovar la plaça de Santa Anna i la planta baixa de l’Ajuntament, per facilitar la connexió entre Riera i la plaç

L’execució del Pla d’Impuls del Centre també inclourà mesures com la renovació de l’Ajuntament, tant de la façana (que necessita una bona mà de pintura) com de la planta baixa, que es preveu fer molt més diàfana i oberta de cara a facilitar la connexió entre la Riera i la plaça de l’Ajuntament. L’OFIAC que hi ha als baixos es traslladarà al nou Espai Mataró a Can Xammar. Un altre projecte és la rehabilitació de la plaça de Santa Anna, que presenta problemes com el mal estat del seu paviment. “Volem actualitzar, eixamplar i connectar el Centre”, va dir l’alcalde, David Bote. “Fer el Casc Antic més gran amb projectes com la rehabilitació del Cafè Nou o una Riera pacificada i de qualitat, i convertir-lo en el pinyol de la ciutat, que es relaciona i connecta amb altres barris”, va afegir.

Més d’un centenar de compromisos i accions

Més enllà de les concrecions anunciades pel Pla d’Impuls del Centre, el Pla de Mandat estableix les prioritats i el full de ruta per als propers quatre anys a Mataró, amb un seguit d’inversions que sumen més de 91 milions d’euros en un total de 173 accions. Moltes d’elles vinculades al front marítim, com ara la pacificació de la N-II, el desenvolupament del sector Iveco-Pegaso i de la ronda Barceló, el pla per a revifar el Port de Mataró, o la nova estació de Rodalies i pas subterrani vinculat a la mateixa. Molts d’aquests projectes no depenen tant sols de l’Ajuntament, així que per desenvolupar-los caldrà el suport d’altres administracions com la Generalitat o l’Estat. Les subvencions de Fons Europeus i d’organismes com la Diputació també seran clau.

El Pla de Mandat preveu destinar 91,5 milions en quatre anys per un total de 173 accions, com ara  renovar l’N-II, el front marítim i el Port, entre d’altres.

Del total d’inversió, 19,4 milions d’euros aniran a equipaments, 17,6 a millorar espais públics, 15 a urbanisme, 7,2 a polítiques mediambientals i de sostenibilitat, 5,7 a promoció de ciutat, 5,6 a millorar la neteja i la recollida de residus, 5,6 a polítiques d’habitatge públic i 3,4 a promoure un govern obert i el concepte de smart city. Entre els projectes estrella també hi figuren la nova biblioteca pública al Triangle de Molins, l’anella ciclista, els plans d’habitatge i de mobilitat, el nou centre d’acollida d’animals o la pista poliesportiva de Cerdanyola.

 

 

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive