Taller de perruqueria al centre Sant Pau de Càritas
Taller de perruqueria al centre Sant Pau de Càritas

Silvia Ruiz

Càritas Mataró: 'La pobresa a les famílies s'allarga en el temps'

L'entitat va repartir l'any passat 320 tones d'aliments i denuncia que la pobresa s'està cronificant a la ciutat

Repartiment d'aliments i de roba, ajudes econòmiques, ajudes a la infància i cursos de formació. És la tasca que es fa des de Càritas Interparroquial de Mataró i els seus 200 voluntaris amb l'objectiu de donar esperança als que passen necessitats. Des de l'entitat són conscients que la situació no millora i que la tendència en els darrers anys és que les necessitats s'allarguen en la major part dels casos.

"La pobresa a  les famílies s'està cronificant: hi ha famílies que estàs molt de temps atenent i no veuen la sortida", explica el director de l'entitat, Antoni Vilà. "Si no augmenta el nombre de persones que atenem, les que tenim sí que van necessitant cada vegada més ajuda", afegeix.
"L'any passat es van repartir 320 tones d'aliments només a Càritas", afirma Vilà. Arriben del Banc d'Aliments o de les diferents campanyes que s'organitzen i que es reparteixen a les diferents parròquies de la ciutat. També reparteixen roba que prové de donacions, sempre supervisant que estiguin en bon estat. En quant a l'origen dels usuaris atesos per l'entitat, Vilà explica que el 48% són autòctones. La majoria han perdut la feina o la llar i ara necessiten ajuda per aliments i, sobretot, per pagar el rebut dels serveis bàsics.

Un dels aspectes que creix considerablement és l'ajuda directa econòmica relacionada amb el pagament dels lloguers i els serveis bàsics de llum, gas i aigua. "Portem quasi 38.000 euros pagats aquest any", assegura Vilà. I s'estan quedant sense recursos. "Necessitem més ajuda econòmica, amb socis, quotes o donacions que, per petites que siguin, seran benvingudes". Malgrat que millori lleument la situació i algunes de les famílies que atenen des de l'entitat trobin una feina, el que guanyen no és suficient. "Amb sous de 500 o 600 euros i amb això continuen tenint necessitats".
Una de les prioritats és treballar per evitar l'exclusió social dels infants. A més d'ajudar els nens psicològicament, també ho fan econòmicament en forma de beques-menjador, material extraescolar i llibres, colònies, psicòlegs, ortopèdia, òptica o dentista.

Classes i tallers formatius
Càritas Mataró també ofereixi ha classes de llengua catalana i castellana on s'aprèn el vocabulari més bàsic i pròxim per, a poc a poc, poder anar utilitzant l'idioma i sortir al carrer a fer una vida normal. També hi ha els tallers formatius laborals de competències bàsiques per poder entrar al mercat laboral: de la llar, d'orientació laboral, d'informàtica, d'electricitat i de perruqueria. El perfil dels alumnes d'aquests tallers són d'una mitjana d'edat entre 30 i 50 anys, la majoria dones, i que vénen de l'Àfrica subsahariana, del Marroc, d'Amèrica Llatina i també gent espanyola. Els tallers són de vuit setmanes i cadascun pot tenir entre 8 i 15 persones. L'entitat també imparteix un reforç educatiu a infants i adolescents.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive