A punt per tornar als assajos 14 mesos després
A punt per tornar als assajos 14 mesos després

Els Capgrossos, a punt per tornar als assajos castellers 14 mesos després

De moment, els dels Capgrossos seran assajos amb bombolles d'un màxim de 20 persones i enfocats especialment a la canalla

El 10 de març de l’any 2020, pràcticament a la mateixa hora que començava l’assaig dels Capgrossos de Mataró al seu local, la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya remetia un comunicat cancel·lant totes les activitats castelleres. Eren els primers dies de la Covid i els castellers mataronins no han pogut recuperar la faixa des de llavors. A partir del proper dimarts 11, però, tornen els assajos. En grups fixes de només 20 persones i concentrats a la canalla. Però tornen els assajos dels Capgrossos.

Des del primer dia de la pandèmia ha estat la Coordinadora, en coordinació amb el Procicat i la Generalitat, la que ha ordenat la paràlisi castellera. Per la pròpia naturalesa de l’activitat, els castells estan explícitament vetats mentre duri la pandèmia però des de fa dues setmanes s’han autoritzat els primers assajos, limitant-los a la creació de grups bombolla de màxim 20 persones, totes amb mascareta. Algunes colles punteres ja han iniciat aquests assajos sobretot de la canalla i els Capgrossos ho faran a partir de la setmana que ve. La intenció de la colla és recuperar l’activitat dels assajos en la mesura en que es vagi permetent tot i que l’horitzó de recuperar assajos sense topall de participants es veu llunyà i, òbviament, el retorn a les diades i actuacions encara més. És difícil que abans del 2022 tornin els castells pròpiament dits.

Roser Herreros, cap de colla dels Capgrossos, en una imatge d'arxiu. Foto: Sònia Gallén

Roser Herreros, cap de colla dels Capgrossos, en una imatge d'arxiu. Foto: Sònia Gallén

La prioritat, la canalla

Roser Herreros és la cap de colla dels Capgrossos i explica que “començarem amb assajos de canalla fent dos grups de 20 persones. Un grup assajarà a dins del local i l’altre al pati i no es barrejaran: així podrem recuperar una mica de tècnica, fer petits pilars, barres, equilibris i algun pom de dalt aixecat, sempre prioritzant la seguretat”. La cap de colla compta amb consolidar, en aquesta primera fase, dos grups de 20 castellers que seran “canalla, alguns pares que puguin voltar i alçar poms i algun membre de tronc també pel mateix”. 

La raó per la qual totes les colles que recuperen part de l’activitat prioritzen, com faran els Capgrossos, la canalla és per qüestió de mides i creixement dels anxanetes, aixecadors i dosos. “S’ha de fer tot de nou i moure canalla, perquè tots els nens han crescut i per tant seran nous als seus pisos. S’ha de rodar i anar provant perquè ve a ser com crear tota la canalla de nou”, explica Herreros. Els Capgrossos es mantindran amatents al que vagin acordant la Coordinadora i la Generalitat i aniran adaptant els seus assajos setmanals al màxim que es permeti. 

Dinamitzar el local i el 25è aniversari, les prioritats de la Junta

Els Capgrossos estrenen aquest any, que probablement seguirà sent d’impàs casteller, nova Junta encapçalada per David Minguillón. Aquest 2021 la colla celebra els seus 25 anys i commemorar aquesta efemèride, juntament amb dinamitzar el local i cohesionar la colla (que fa més d’un any que no pot fer el que l’uneix) són els grans objectius dels nous dirigents de l’entitat. El passat dia de Sant Jordi es va organitzar la primera activitat al local des de l’inici de la pandèmia. “Cap a 60 capgrossos es van apropar al local per celebrar la diada.  La celebració era un petit format, i més de caràcter intern, tot i que cal agrair les visites de persones externes que van veure l'ambient i es van apropar al local. Era la primera vegada durant la pandèmia que s'organitzava un acte com a tal i va servir per intercanviar opinions, retrobaments i posar-nos al dia”, explica Minguillón.

La Junta prioritza el concurs per concessionar de nou el bar de la instal·lació i la posta al dia d’aquest equipament municipal, que necessiten acondicionar després de tot un any tancat per preparar el retorn de l’activitat ordinària de la colla. “La intenció de la Junta és dotar el local de vida i convertir-lo, en la mesura del possible, en una seu social d'una colla, que tot i no fer castells, té un espai que pot servir per fer activitats i dinamitzar aquesta manca de cohesió social que la pandèmia ha generat”, resol el president dels blaus. 

Arxivat a:

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive