L'AMIC, l'Associació de Mitjans d'Informació i Comunicació, és la gran entitat que agrupa els mitjans de proximitat a tots els territoris de parla catalana, amb més de 550 associats del Principat, el País Valencià, les illes, la Catalunya nord, la Franja de Ponent i l'Alguer. Nascuda fa vint-i-set anys, l'entitat treballa per dignificar i fer visible aquest col·lectiu de mitjans, tant en suport paper com digital i també ràdios i televisions en l'àmbit de la proximitat i temàtic.
Per l'AMIC i tot aquest gran col·lectiu, és un orgull celebrar aquests quaranta anys i tenir entre les publicacions més destacades a Cap Gros, no només és una capçalera fundadora de l'associació, sinó que el seu editor l'amic Mateu Ros, n'ha estat president, contribuint a arribar on som avui.
El secret de la consolidació d'un mitjà de comunicació, com és el cas de Capgròs, és que doni servei a una comunitat, que s'identifiqui amb aquesta, que en formi part i que la mateixa comunitat li retorni amb credibilitat i marca, un paper central. La premsa de proximitat en totes les seves formes, contribueix a enriquir les comunitats, a fer-les més plurals i més participatives. Davant de les falses notícies i del soroll de les xarxes, separa el gra de la palla, precisament perquè des del pilar del periodisme, contrasta la informació, coneix de prop els fets i els protagonistes. Els mitjans de proximitat, cohesionen els territoris, reforcen la identitat i l'arrelament. Un actiu imprescindible en la creació de vincles, sobretot el de pertinença.
En un moment en què una llengua com la nostra, pateix un retrocés social, els mitjans de proximitat del país són la gran torre de defensa i no de fa quatre dies, des de sempre i Capgròs ho ha demostrat des del primer dia.
La comunicació de proximitat és un valor genuí, ric i divers del país. Com deia l'escriptor; els mitjans de proximitat són una plaça de qualsevol poble o ciutat, un espai on es comparteixen inquietuds, problemes, il·lusions i esperances. On no tothom pensa igual, però on bona part dels interessos són comuns. Tot això fa que un mitjà com el Capgròs, tingui la vocació de ser de tothom. Els pobles i ciutats sense lloc de trobada, sense plaça, són urbanitzacions plenes de cases però sense ànima. Uns ciutadans i un territori sense mitjans propis, són deserts mediàtics on augmenten els nivells de corrupció i de populisme, decau la competència política i es redueix la participació ciutadana, o sigui; menys qualitat democràtica.
Vull felicitar a tot l'equip que fa possible l'edició diària de capros.cat i la mensual de la revista Capgròs, la seva qualitat en tots els aspectes, especialment el periodístic, és la millor garantia de futur d'una iniciativa amb una gran trajectòria. També vull felicitar i agrair als milers de lectores i lectors que sempre han demostrat per la capçalera, una gran fidelitat i estima. Així com a les empreses que li han fet confiança per divulgar les seves campanyes. Continueu apostant-hi, a tot arreu on hi ha arrelat un mitjà de proximitat com Capgròs, aquest és el més llegit i el que gaudeix de més influencia, en un moment què la globalització dilueix els referents locals.
No vull acabar sense fer un reconeixement de la tasca del seu editor, en Mateu Ros i de la seva família en fer-lo possible ara fa quaranta anys i en consolidar aquest mitjà. Fa pocs dies l'AMIC va entregar a la Pedrera, el Premi Internacional de mitjans de proximitat i també vam reconèixer la trajectòria d'una persona que ha treballat per la professionalització i divulgació del nostre sector, en Mateu va ser qui va recollir molt merescudament, aquest guardó.
Per molts més anys de bona feina, donant servei a Mataró i al Maresme.
Comentaris