Manifestació de professionals de l'educació durant les jornades de vaga del mes de març
Manifestació de professionals de l'educació durant les jornades de vaga del mes de març

Cap a la gran vaga pública: sanitat i educació pararan alhora

La darrera setmana de gener serà convulsa als dos grans serveis públics: el sector educatiu i el sanitari estan cridats a la vaga

Encara queden pràcticament dues setmanes, hi ha negociacions en marxa però el degoteig d’adhesions dia a dia va posant més llenya al foc. La darrera setmana de mes apunta a convulsa en l’àmbit de la mobilització laboral i és que els dos grans sectors públics, el sanitari i l’educatiu, estan cridats a la vaga. Una vaga per demanar més recursos i que no es pot deslligar, sobretot en el cas sanitari, de l’onada de mobilitzacions i protestes arreu de l’estat. 

La vaga sanitària està convocada de fa setmanes i sembla que la negociació amb la Generalitat no avança prou com per desconvocar-la. No només això, sinó que la vaga s’anticiparà un dia per part d’un dels sindicats del sector, la Intersindical. Aquesta va convocar dilluns una vaga pels propers 24 i 25 de gener de tot el sector sanitari i sociosanitari català, tant al públic com al concertat. 

El segon dia d’aquesta convocatòria, doncs, coincidirà amb el primer dia de la vaga ja convocada pel sindicat Metges de Catalunya i la Mesa Sindical de Sanitat de Catalunya, que havien apuntat en el calendari el 25 i 26 de gener per aturar el sector. Les reclamacions en ambdós casos són similars: més plantilla, millores retributives i més inversió.

Les aturades també afectaran al personal estatutari, al laboral, al funcionari i al que està en formació especialitzada que presta serveis a la xarxa publica i a tots els centres assistencials de titularitat privada.

L’educació se suma a la protesta

L’educació també pararà la mateixa setmana, després d’un anterior curs farcit de protestes es torna a la pressió al departament. L’USTEC va ser el primer sindicat en convocar pel 25 i 26 de gener i s’hi han sumat, a posteriori, el propi Sindicat d’Estudiants i altres organitzacions com la mateixa Intersindical. Encara no és una aturada unitària però podria acabar-ho sent. 

El Sindicat d’Estudiants demana una educació pública 100% gratuïta, de qualitat i en català des d'infantil fins a la universitat; així com una inversió del 7% del PIB. Volen també un augment "dràstic" de les plantilles de professorat per reduir les ràtios a 15 alumnes per aula, més places públiques d'FP, més psicòlegs i psiquiatres a l'atenció primària i els hospitals però també als centre educatius. Per últim, reclamen llocs de treball dignes i la nacionalització de la sanitat privada i la indústria farmacèutica.

Comentaris (3)

roberto rodrigo Fa 12 dies
Lo de los sanitarios se entiende pero lo de los profesores ya pasa de castaño a oscuro. Por si a alguien le interesa: https://stecyl.net/wp-content/uploads/2022/10/Panorama-de-la-Educacion-OCDE2022-Esp.pdf . Tienen los mejores sueldos (pag.136), los que realizan menos horas lectivas (pag.133), de las ratios más bajas (no llegan a 10), el absentismo más alto (27%), nula formación continua (100 horas cada 6 años), etc...Osea parasitos en estado puro
Jordi Fa 12 dies
Fer pagar un petitisssim import a qui fa una visita sense motius greus i veuries com molts dels que mai han cotitzat a la seg social però tenen tots els drets i cap deure deixarien de col·lapsar els Caps i deixarien d'insultar i amenaçar a metges i infermeres/s
Policia Local Fa 12 dies
El dia de la vaga pública general, la policia local de Mataró treballarà, per anar al revés de tothom.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive