El regidor Xesco Gomar, fent servir els nous contenidors mòbils del centre de Mataró. Foto: R.Gallofré
El regidor Xesco Gomar, fent servir els nous contenidors mòbils del centre de Mataró. Foto: R.Gallofré

Canvi radical pels veïns del centre de Mataró a l'hora de llençar les escombraries

L'Ajuntament posa en marxa dilluns vinent les noves àrees mòbils de contenidors, disponibles només de 8 del vespre a 9 del matí, que s'obren amb clau personalitzada i tenen un calendari per a cada tipus de residus

Tot a punt per a establir el nou sistema de recollida de residus al centre de Mataró, que implicarà un canvi radical en les rutines dels veïns a l'hora de llençar les escombraries. A partir d'aquest dilluns, dia 14 de març, l'Ajuntament eliminarà els contenidors d'escombraries del casc antic, tal i com es coneixen fins ara, i els substituirà per un nou sistema mòbil que s'instal·larà a diari a les 8 del vespre i es retirarà a les 9 del matí de l'endemà. Els contenidors només es poden obrir amb una clau personalitzada i cada fracció de residu té el seu calendari corresponent. 

Nou sistema de recollida de brossa al centre. Foto: R.Gallofré
La clau per accedir al contenidor. Foto: R.Gallofré

 

El regidor de Sostenibilitat, Xesco Gomar ha presentat aquest dimarts, dia 8, el nou sistema, que té com a objectiu augmentar la recollida selectiva als nivells que marquen les directives catalanes i europees, i aprofitar per reordenar el casc antic, aconseguint un espai urbà més amable. Gomar ha reconegut que el nou sistema pot "suposar un trasbals" per als veïns, ja que implica un canvi important en les seves rutines. El regidor ha insistit, però, en la necessitat urgent d'aplicar el nou sistema, ja que a Mataró la recollida selectiva està "estancada" en xifres que voregen el 35%, mentre que al 2030 la ciutat hauria d'arribar al 60%. 

Els veïns de la zona afectada han rebut a casa tota la informació i elements necessaris, o bé els poden anar a recollir a Can Palauet. El més important per a ells és ara acostumar-se a llançar la brossa segons el calendari establert: de 20h a 9h, amb un clauer electrònic propi, i amb les fraccions dividides per dies: l'orgànica i els envasos es podran llençar a diari, mentre que el paper i cartró es recollirà els dilluns, dimecres, divendres i diumenges, la resta els dimarts i el dissabte, i el vidre els dijous. A banda, cada dia es podran llençar bolquers i compreses, i els dimarts i dissabtes s'hi podran portar els objectes petits i reutilitzables. 

El mapa dels contenidors mòbils a Mataró. Foto: Ajuntament

El mapa dels contenidors mòbils a Mataró. Foto: Ajuntament

En total hi haurà 10 àrees mòbils de contenidors intel·ligents distribuïdes pel casc antic, en la majoria de casos als mateixos llocs on ara hi havia contenidors, i l'operació també implicarà la desaparició dels contenidors mòbils soterrats que es troben actualment a la plaça de Cuba, La Riera i la Rambla. Amb tot plegat, s'espera que els ciutadans abracin el reciclatge molt més que fins ara, ja que en certa manera se'ls obliga a separar les fraccions a casa per llençar-les els dies que toqui. El material facilitat als veïns inclou una guia sobre on va cada residu, que demostra que si es duu a terme correctament, tan sols el 17% dels residus que es generen han d'acabar a la fracció resta. 

Nou sistema de recollida de brossa al centre. Foto: R.Gallofré
Nou sistema de recollida de brossa al centre. Foto: R.Gallofré

 

El nou sistema d'àrees de contenidors mòbils és una de les principals novetats de l'actual contracte de neteja, que acaba el 2025. Si el model aplicat al casc antic és un èxit, s'estendrà a altres zones de la ciutat més densificades, segons ha avançat el regidor. En el contracte actual també s'han implantat sistemes per augmentar la selectiva, com ara la recollida de voluminosos a demanda o la recollida porta a porta dels residus comercials. De cara al setembre començarà el porta a porta a les urbanitzacions de Mataró. 

 

Comentaris (23)

JosepM Fa 10 mesos
Aquest sistema el van implementar al barri de Sant Andreu, a Barcelona. Obviament, la gent es va revoltar, la cosa no va funcionar, i van tornar a posar els contenidors. Però a Mataró, sembla que això no importa. Aquí lo important és fer i desfer, gastar i gastar, i fer pistrinquis amb els diners de la ciutadania. Son uns visionaris, aquesta colla de ineptes de l'Ajuntament de Mataró.
Manel Fa 10 mesos
Esperen que reciclem mes, posant-nos traves en l'horari per reciclar? Volen ser mes efectius, canviant uns contenidors que ja no donaven abast, per uns contenidors 10 vegades mes petits? M'obliguen a acumular ampolles de vidre per anar-les a llençar els dijous, totes de cop? Sense parlar del cost que ha tingut tot el sistema, omplint les butxaques de parents i amiguetes. I a sobre em fan anar a recollir un xip lluny de casa meu? Que me'l portin a casa, que per això pago els meus impostos!
Josep Fa 10 mesos
Avuí tot feliç vaig a tirar la brossa, i sorpresa! Ni un contenidor enlloc! De la Plaça de Cuba a la Plaça de les Tereses, tornada enrere, ni un maleït contenidor. Total, les meves 3 bosses d'escombraries estan tirades enmig del carrer. Jo a les 8 no hi sóc a casa, així que a tirar les escombraries enmig del carrer quan a mi em passi pels collons. Quina colla de degenerats ens governa. Que resolguin d'una maleïda vegada el problema de la delinquencia magrebina!
Rocio Fa 10 mesos
Esto se arregla rayando el lector de qr
pere Fa 10 mesos
Doncs a mi em sembla molt bona iniciativa!!! De veritat que la gent de Mataró només fa que queixar-se de tot!! Si fos per això, encara viuríem al segle XIX!!! La societat ha d'evolucionar!!! Menys residus i més reciclar!!!
Mike Fa 10 mesos
This is MATARÓ !!
Miro Fa 10 mesos
Esta gentuza del ayuntamiento solo sirve para poner dificultades Yo ya no recuerdo la última vez que esta gentuza hicieron algo para facilitarnos la vida . Y encima la ciudad hecha un caos y con delincuentes por todos lados también ya hasta en el centro
Susanne Fa 10 mesos
Eso de pensar en la gente con movilidad reducida, los mayores, los dependientes, los que trabajan de noche etc...no verdad? En vez de poner las cosas las fáciles y accesibles ya que os hacemos en trabajo no, es mejor complicarlo todo..... Veremos si lo ponéis en Cerdanyola o Rocafonda lo que os Durán. Ya está bien de amargar a la ciudadanía, emplead el dinero público en limpiar, en seguridad , en arreglar las calles y aceras. No os dará un poco de vergüenza.
Nuri Fa 10 mesos
Això pels vains del centre de Mataró i la resta que són extraterrestres? I que vol dir que mentre els del centre reciclen la resta pot tirar la feina ben feta per terra?
Si no pots llençar les escombraries les 24 hores del dia Fa 10 mesos
La millor manera de demostrar que no hi estas d'acord és no anant a recollir la clau.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive