Can Xalant ha rebut tant sols quatre propostes artístiques per accedir al lloguer dels tres espais de treball destinats a joves creadors visuals i sonors de què disposa el centre. Així ho va reconèixer ahir dilluns la direcció del Centre de Creació i Pensament Contemporani, acompanyada pel regidor de Cultura Jaume Graupera, en la roda de premsa de presentació dels primers artistes que ocuparan aquests tres tallers i els projectes que pretenen desenvolupar. No obstant, la direcció va qualificar d'esplèndid aquest inici de les activitats de Can Xalant, que va obrir les seves portes ara fa tres mesos, al considerar que els projectes són de gran qualitat. En total són quatre projectes presentats per tres artistes individuals i un collectiu format per quatre creadors.
La convocatòria, la primera que obre el centre i que va finalitzar el passat 15 de febrer, estava destinada a artistes en vies de professionalització i amb projectes concrets en busca d'estudi per un mínim de sis mesos (prorrogables a dos anys). Els estudis que ofereix el centre són tres espais diàfans de 28, 36 i 40 m2, amb un lloguer mensual accessible (de 90 a 110 euros). Per optar al lloguer d'aquests espais, era necessari presentar un dossier explicatiu del projecte artístic que s'hi volia desenvolupar; a data del 15 de febrer, però, només havien arribat quatre d'aquests dossiers al Consell de direcció de Can Xalant, encarregat de la selecció dels projectes, que va optar per acceptar-los tots. Per tant, tots aquells artistes o collectius d'artistes que es van presentar a la convocatòria disposen, com a mínim durant els propers sis mesos, d'un espai de treball i accés a equipaments d'última generació del centre destinats a l'edició i postproducció de vídeo, àudio i producció multimèdia.
El director de Can Xalant, Pep Dardanyà, va reconèixer que s'han presentat poques propostes, però va assegurar que s'han complert sobradament les expectatives que teníem, tant per la qualitat del projecte com pel perfil d'artistes que s'han presentat a la convocatòria, gent jove, de l'entorn de Mataró, amb moltes ganes i entusiasme. Segons Dardanyà, el centre ha preferit prioritzar la qualitat per sobre de la quantitat. El director del centre no va voler culpar del baix nombre de projectes rebuts a un desconeixement ciutadà de les activitats ofertes per Can Xalant. Estem treballant per establir un diàleg amb la ciutat i tenim previsió d'una major demanda en el futur, va matitzar.
Els artistes de Can Xalant
Els primers artistes arribats a Can Xalant van començar a instal·lar-se als seus tallers el passat divendres dia 3 de març. L'Albert Ibáñez (Vilassar de Mar), ocupa el taller número 1. Es tracta d'un jove estudiant de batxillerat artístic, de tant sols 17 anys, que destaca pel seu treball amb software com el Flash i amb diferents tècniques multimèdia. El taller número 2 s'ha adjudicat a Cecilia Silvana i Verónica Aguilera (també mataronines). Les dues artistes van presentar propostes diferents, però el centre ha optat per demanar-los-hi que treballessin en un sol espai per tal d'establir un diàleg entre les seves obres. Aguilera es dedica a les performances, mentre que Silvana és experta en fer collages que barregen la pintura i el tèxtil. Julián Waisbord, Mónica Anglada, Kiko Montoro (els tres de Mataró) i Maria Carbajal (Vilassar de Mar) treballen al taller número 3. Aquest colllectiu, que reuneix estudiants de diferents disciplines audiovisuals, té com a objectiu desenvolupar un projecte que combini imatge fixa i moviment. Jaume Graupera va afirmar que el perfil artistes seleccionats concorda amb els objectius inicials de Can Xalant: son gent jove, amb projectes molt consistents i procedents de Mataró i rodalies. Els joves creadors seleccionats van explicar quines son les seves disciplines artístiques, però no van especificar quin projecte concret desenvoluparan a les installlacions de Can Xalant.
-
Més de 700.000 euros per fomentar la creació i el pensament contemporani
Can Xalant és un centre de creació i pensament contemporani gestionat per Transit Projectes i l'Associació de Cultura Contemporània de Mataró (ACM). Té la seu en una antiga masia remodelada del Pla d'en Boet que es remunta al segle XVI. Can Xalant disposa d'una important subvenció econòmica; la Generalitat aporta un total de 510.000 euros en tres anys, mentre que l'ajuntament el finança amb 215.000 euros més. El centre va ser ideat a finals dels anys 90 per cobrir la necessitat expressada pel jovent mataroní de disposar d'un espai de creació per a artistes emergents de la ciutat. El referent exclusivament local d'aquesta iniciativa va quedar superat amb el canvi de Govern de la Generalitat. El departament de Cultura considera la iniciativa com un exemple a seguir per part de la resta de ciutats catalanes i per això realitza una considerable injecció de finançament per al seu desenvolupament. A canvi, els equipaments del centre resten ara oberts a projectes artístics de la resta de la comarca i d'arreu de Catalunya.
Jaume Graupera i Pep Dardanyà, acompanyats pels artistes que ocupen els tallers de Can Xalant
Comentaris